IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле: Това е последният шанс за спасение на Гърция

Единственият, който не си спази досегашните обещания, е Атина, критикува германският финансов министър

14:03 | 17.07.15 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Новият спасителен план за Гърция е последният опит да се помогне на Атина, която изпитва крайна нужда от пари, заяви германският министър на финансите Волфганг Шойбле по време на специалното заседание на Бундестага, посветено на темата „Гърция“.

По време на речта си министърът на финансите е видимо много емоционален. Самият той се прекъсва, очевидно защото се чувства неразбран след неговите усилия през последните седмици и месеци. Той припомни също, че едно „подстригване на дълга“ е изключено съгласно европейското право. Това прави по думите му новата спасителна програма още по-трудна за прилагане. След приключването на преговорите по пакета следва да се обсъди и дали той въобще може да функционира, а това не би било възможно без фундаментални реформи в Гърция, предупреди Шойбле.

„Това е последният опит" да се справим с "трудната задача", пред която е изправена Европа в Гърция, каза Шойбле пред депутатите в долната камара на германския парламент. 

Същевременно той не пропусна да отправи тежки критики към Атина. „Единственият, който не си спази досегашните обещания, е Гърция. Сега за нас основното условие е гръцкото правителство да възстанови доверието. Това е последният опит, последният шанс за страната“, заяви още финансовият министър.

Той обеща същевременно да бъдат положени всички усилия, за да може този последен опит да бъде успешен. „Според нас има шанс тези преговори да приключат положително", отбеляза Шойбле, без обаче да скрие, че това ще бъде "много сложно". 

Вярвате ли в успеха на спасителната програма за Гърция?

Да, защото този път на страната ще се наложи да приложи тежки реформи
Не, подобно на предишните програми и тази няма да промени нищо
Нямам мнение
Общо 2468 гласа

Според финансиста „проблемът Гърция ще продължи да занимава еврозоната още дълги години“. В този последен опит Атина ще трябва да промени и своята политика, за да изпълни условията за членството в еврозоната. По думите му все още гръцката администрация е твърде скъпа, а „равнищата на пенсиите са доста над тези в сравними системи“.

Гърция има най-високите административни разходи в Европа спрямо своя собствен национален продукт, поясни още Шойбле.

Малко по-рано и германският канцлер Ангела Меркел се изказа в парламента, където призова депутатите да одобрят споразумението за трета спасителна програма за Гърция. Германският вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел приветства от своя страна от парламентарната трибуна френско-германския тандем в справянето с гръцката криза и "ролята на двигател" на Париж в постигането на споразумение.

Новините за Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 4 rate down comment 0
alligator_29
преди 8 години
Абе много *** напоследък се развъдиха в този сайт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 3
крас
преди 8 години
АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ!Гърция е на КОМАНДНО дишане още от тогава. Това състояние на държавата им продължава като нещата вместо да стават по зле стават БЕЗНАДЕЖДНИ. НЕ Е ЛИ ПО ДОБРЕ СМЪРТ И КРАЙ, ОТКОЛКОТО АГОНИЯ БЕЗКРАЙ и влизането на една спирала на задлъжнялот подобна на тази при която от 7 млрд.? в Гърция остават 1,5 млрд. ? , а останалите отиват за плащане на задължение на кредиторите им!ДРУГ Е ВЪПРОСА ДАЛИ ДЪЛГА Е ДЪРЖАВЕН ИЛИ НА ДРУГИ СУБЕКТИ НЯМАЩИ НИЩО ОБЩО С ДЪРЖАВАТА!ГЪРЦИЯ В МОМЕНТА Е В СЪСТОЯНИЕ НА РАЗФАСОВАНЕ - това което ние бяхме през 1993 година, когато Стоян Александров призна за държавен дълг задължения на субекти нямащи нищо общо държавната!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
Гърция с "последен шанс"Планът за спасяването й може да включва обезценяване на дългаОбновена: 26 сеп 2011 17:17Те явно повтарят през няколко години едно и също . Не съм им сверявал речите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 14
крас
преди 8 години
Преди бяхме в СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА СИСТЕМА и смея да твърдя, че по стандарта на живот по добре от всички участничики в тази СИСТЕМАБяхме с по висок стандарт на живот и от"поробилите" ни руснаци!Сега живеем в *** на Европа и сме последни по стандарт на живот!СЕГА НЕ СМЕ ДЪРЖАВА , А КОЛОНИЯ ПОДЧИНЕНА НА ИНТЕРЕСИТЕ НА КОЛОНИЗАТОРИТЕ КОИТО СА ОТ ЕВРОПА , НО СА В ДРУГА СИСТЕМА И В ДРУГ НАЧИН И СТАНДАРТ НА ЖИВОТ!!ЗАЩО Е ТАКА ЛИ?!ЗАЩОТО ЕВРОПА НЯМА ФЕДЕРАЛНА КОНСТИТУЦИЯ И ЗАКОНИ, А ИМА ЕДНИ НАРОДИ КОИТО СА БОГОИЗБРАНИ , А ДРУГИ КАТО НАС - тор на земята!ТОВА ПРАВИ ЛИ ТЕ ПО ЩАСТЛИВ?!АЗ СЕ ЧУСТВАМ УНИЗЕН И ОМЕРЗЕН!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 1
tonino
преди 8 години
ИЗЛИЗА, ЧЕ НИЕ В ЕВРОПА ЖИВЕЕМ В РАЗЛИЧНИ СИСТЕМИ КОИТО ОПРЕДЕЛЯТ СТАНДАРТА И НАЧИНА НА ЖИВОТ!!Добро утро !Просто приеми,че има Шампионска лига и Лига Европа......:)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
В реалността на Европа около "спасяването" на Гърция се утвърди практиката: Печалбите се приватизират от банките, а загубите се социализират върху всички,включително и бъдещите поколения".Милтън Фрийдман го е казал отдавна - американската икономическа система представлява социализъм за богатите и свободна стопанска инициатива за всички останали. Ако обикновен човек не успее да плати дълга си, той е принуден да живее в колата си. Ако банкер не успее да плати дълга си, той разчита на данъкоплатците, за да го спасят.2010год. Гърция има 100% дълг а след спасяването 176% - около 55-70млрд. са отишли за спасяване на банки и сега трябват още 25 минимум. Разбирам ,че спасението на банките е по-малкото зло но да спрат да си раздават милиони като заплати и бонуси. Повече тук - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1630500093894885
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Винсент Наваро професор по публична политика в университета "Джон Хопкинс" в САЩ и "Помпеу Фабра" в Испания го обяснява добре - http://***.webcafe.bg/id_261861932Предназначението на центр.банка е сбъркано и т.н. ЕЦБ и Goldman Sachs са приложили мащабна схема за прикриване на дълга на Атина, пише руският портал "Вести" - http://***.investor.bg/***/130/a/dragi--golemiiat-pobeditel-v-gryckata-tragediia-198172/Значи може да се разглежда като омразен дълг- Deutsche Welle (коментар 1) - http://darikfinance.bg/***/115917#comments Много добре го каза госта във - https://***.ataka.tv/видео/на-жълтите-павета-г-c10818.htmlЗащитавам Гърция само за лихвите ,че трябва да са до 0,1% а това ,че са живяли над възможностите ще трябва да си платят и тук е вече възниква въпроса колко от дългът е омразен защото са се криели дефицитите и дългът
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 17 rate down comment 0
stota4kata
преди 8 години
2 спасителни програми за над 300млрд евро нищо не направиха.Сега нямат и 1 лев, за какво говорим.Абсолютно всичко е изято изпито.Отново ще закрепат за 1-2 години и после пак дай евракис или закривай.Европа до кога ще ги търпи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 14
крас
преди 8 години
ЧУЙТЕ КАКВИ ГИ РЕДИ ВЛЕЧУГОТО ОТ СНИМКАТА : равнищата на пенсиите /В ГЪРЦИЯ/ са доста над тези в сравними системи.ИЗЛИЗА, ЧЕ НИЕ В ЕВРОПА ЖИВЕЕМ В РАЗЛИЧНИ СИСТЕМИ КОИТО ОПРЕДЕЛЯТ СТАНДАРТА И НАЧИНА НА ЖИВОТ!!ИЗЛИЗА, ЧЕ В ЕВРОПА ИМА НАРОДИ И ДЪРЖАВИ КОИТО СА В СИСТЕМАТА НА ПРЕВИЛИГИРОВАНИТЕ , И ТАКИВА КАТО НАС ЗАБУТАНИ В *** НА КОИТО НЕ ИМ СЕ ПОЛАГА НИЩО ПОВЕЧЕ ОТ ТОВА ОСВЕН ДА УМИРАТ КАТО ЧЕРВЕИ!АБЕ ВРЪСЕН ФРИЦ,От твоите "СИСТЕМИ" избива расовото разделение на ЕВРОПА. КАКТО ПО ВРЕМЕТО НА ТРЕТИЯ РАЙХ ВИЕ СТЕ В СИСТЕМАТА НА БОГОИЗБРАНИТЕ, А НИЕ БЪЛГАРИТЕ ОТ СЕВЕРОЗАПАДНАЛА БЪЛГАРИЯ СМЕ В СИСТЕМАТА, КОЯТО ПРОИЗВЕЖДА ТОР НА ЗЕМЯТА!КЪДЕ Е ЕВРОПА НА НАЦИИТЕ БЕ ФАШИСТ ТАКЪВ!!КЪДЕ СА ФЕДЕРАЛНИТЕ ЗАКОНИ ПРЕД КОИТО ДЪРЖАВИТЕ СА РАВНОПОСТАВЕНИ?!ВИЕ ЛИ ЩЕ РАЗПРЕДЕЛЯТЕ ПАРИЧНИТЕ ПОТОЦИ И ЩЕ ОПРЕДЕЛЯТЕ СТАНДАРТА НА ЖИВОТ НА ОСТАНАЛИТЕ НАРОДИ?!ХВЪРЛИХТЕ БЪЛГАРИЯ В КОФАТА ЗА ***!МРЪСНИ НЕДОУБИТИ ФАШИСТИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 10
крас
преди 8 години
"Зигмар Габриел приветства от своя страна от парламентарната трибуна френско-германския ТАНДЕМ в справянето с гръцката криза и "ролята на ДВИГАТЕЛ" на Париж в постигането на споразумение".ТОВА ЛИ Е ЕВРОПА НА НАРОДИТЕ?!Какви "ТАНДЕМИ" , какви "ДВИГАТЕЛИ" какви пет лева?КЪДЕ Е ЕВРОПЕЙСКАТА КОНСТИТУЦИЯ, КЪДЕ СА ФЕДЕРАЛНИТЕ ЗАКОНИ?!НЯМА КОНСТИТУЦИ , НЯМА ЗАКОНИ има тандеми и двигатели работещи на лобиски принципи и налагащи волята на едни държави над правото на избор на други! КОЙ КОНТРОЛИРА ПАРИЧНИТЕ ПОТОЦИ В ЕВРОПА?КОЙ СЪЗДАДЕ ЛИКВИДНАТА КРИЗА В ГРЪЦКИТЕ БАНКИ И СПРЯ ФИНАНСИРАНЕТО ИМ?Не беше Шойбле, който отстояваше волята на Германия?Какво щеше да се случи ако спрямо тази СОЗИАЛНА ГЕРМАНИЯ бяха наложени същите ФИНАНСОВИ условия каквито са в България?!ЗАЩО НИКОЙ НЕ ГОВОРИ ЗА ДЪЛГА НА ТАЗИ ДЪРЖАВА КОЙТО БЛАГОДАРЕНИЕ НА СОЦИАЛНАТА Й ПОЛИТИКА ДОСТИНА ПРЕЗ 2010 ГОДИНА ДО КОСМИЧЕСКАТА ЦИФРА ОТ 4,713 ТРИЛЬОНА ДОЛАРА!Всичко проблеми на ЕВРОПА идват от липсата на ЗАКОНОДАТЕЛСТО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още