IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С гръб до стената

Гърция ще се опита да постигне сделка в последния момент, но съмненията за договорка остават

11:36 | 10.06.15 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гръцкият премиер Алексис Ципрас все още не успява да убеди европейските си партньори в предложенията на правителството. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гръцкият премиер Алексис Ципрас все още не успява да убеди европейските си партньори в предложенията на правителството. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд и гръцкият премиер Алексис Ципрас ще се опитат в сряда да намерят компромис в спора за исканията на кредиторите на Гърция. Очакваната с нетърпение среща между тримата е планирана за вечерта преди срещата на Върха на Латинска Америка в Брюксел, информира DPA.

Правителството в Атина представи в нощта срещу вторник нови предложения за реформи, които обаче се считат от Брюксел за незадоволителни. Гърция продължава да е заплашена от фалит, а удължената спасителна програма изтича в края на юни. Дотогава трябва да бъде намерен компромис за изисквания от кредиторите от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд пакет с реформи, като в противен случай последните 7,2 млрд. евро няма да бъдат изплатени.

Преговорите между Атина и донорите за плащането на последната вноска напредват бавно. При провал страната е застрашена от държавен фалит. Лявото националистическо правителство на Алексис Ципрас отхвърли по-рано и последното предложение за реформи само преди няколко дни и представи контрапредложение във вторник.

Атина предлага създаването на пътна карта за постигане на бюджетен излишък, за да се осигури устойчивостта на гръцкия дълг. Гърция иска в замяна на това достъп до непоисканите средства за рекапитализация на банките, които се предоставят от Европейския стабилизационен механизъм. Освен това Атина настоява на банките в страната да бъде позволено да купуват повече краткосрочни държавни ценни книжа.

Кредиторите проверяват предложението, но вече сигнализираха, че предложенията са доста под очакванията им.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле обаче почти не таи надежди за решение. Шойбле се съмнява, че Гърция е в състояние да носи товара, който е необходим за членството в еврозоната. Поне за това намекна министърът на финансите във вторник по време на свое присъствие на бизнес форум на Икономическия съвет на ХДС в Берлин.

Само от Гърция зависи дали ще понесе "тежкото бреме, което е нужно да се понесе, ако дадена страна иска да е в еврозоната". Гърция трябва да реши дали иска това или дали го може. Самият Шойбле не искал да се ангажира с водената от Атина "игра на вина" - игра на взаимни обвинения.

Междувременно и председателят на Еврогрупата Йерун Диселбум попари надеждите за бързо решение. „Чувам сериозен оптимизъм у гърците, но това е подценяване на сложността, която се изисква от нас“, заяви холандският финансов министър в телевизионно интервю в Хага.

Според Deutsche Welle (DW) все още e неизвестно дали споразумение за Гърция с нейните кредитори е постижимо, ако преговорите за него се водят само на базата на постъпилите нови, актуализирани гръцки предложения за реформи, от които партньорите в Брюксел останали изумени.

Все пак канцлерството продължава да държи неразкрити картите си за позицията, която Меркел ще заеме на днешната среща с Ципрас и Оланд за Гърция. След форума на лидерите на Г7 тя каза, че "всеки ден е от значение за Гърция, проблемът е в това, че вече нямаме време на разположение".

Медията твърди, че главоболие на Меркел би могло да предизвика евентуално гласуване в германския парламент, било за удължаване на срока на съществуващата програма за Гърция, било за някакъв трети спасителен пакет финансова помощ, тъй като социалдемократите и християндемократите са на мнение, че гласуване може да има само ако бъдат направен промени в условията на втората спасителна програма за Гърция.

Християндемократите са убедени, че трети пакет за Гърция е безсмислен.

Мнозина германски депутати са против отпускането на по-нататъшна финансова помощ на Гърция. Опасността от победа за Меркел при едно такова гласуване е реална и би могла да навреди на нейния имидж, предупреждава DW.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 9 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 9 години
И нищо чудно, в някой презокеански телефанен разговор на Ципрас с някой отговорен американски чиновник, отново да е прозвучал лафът, носител на "Оскар" за честна политическа позиция - "*** the EU!"... хаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 9 години
Най-малко от Меркел и Шойбле нещо зависи!!! Понеже тука са все капиталета и икономета (тук изключвам тумбата оскотели ***, дрищещи от любов към спорта), та в счетоводителските им кратуни Германия е някакъв колос! Да, икономически, но Германия е политическо джудже, една окупирана държава, а въпросът с Гърция в очите на господарите на Германия е политически и ще се решава по политическа целесъобразност от политическите колоси, а икономическите досадни подробности великодушно може да бъдат предоставени на Меркел и Шойбле на принципа "Ке те питам нещо и сакам отговорот да е Да! Важна ли е Гърция за ЕС? А! Имаш пАри - действай!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 2
nobel
преди 9 години
Не се прави, че не си ме разбрал. Имам предвид всички, които си изброил. Това, че ЕК и ЕС са американски марионетки не означава, че формално не се водят "европейски". Властите на държавите членки също са в кюпа. Мислиш ли, че от Ангела Меркел и Волфганг Шойбле нищо не зависи и са на тотално пряко подчинение. Въпреки, че като се позамисля - може и да си прав. И съвсем не случайно казвам, че всички тези власти загубиха тотално и последните капчици авторитет, които някога са имали в моите очи. И това не се случва точно сега. Просто последните събития го потвърждават с пълна сила. Иначе си напълно прав. Особено за американските планове за Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 9 години
Дай първо да турим ред в понятията! Какво разбираш под "европейски власти"? Ако визираш ЕК и органите на ЕС, то това не са съвсем "европейски власти" - това е американското правителство на Европа.Ако обаче имаш предвид властите на държавите-членки на ЕС, или националните правителства, те пък по конституция се подчиняват на решенията на органите на ЕС, сиреч - на УСА.Така, че изразът ти не е фактологически точен, а тезата ти - недифинирана правилно... хахаха!А американските власти на Европа какви планове имат, какво целят и какво ще постигнат, това скоро ще разберем... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 30 rate down comment 2
nobel
преди 9 години
Европейските власти вече потрошиха всички световни рекорди по нерешителност. Явно са страшно объркани и си нямат и на идея какво да правят. С което бият и рекордите по некомпетентност. Очевидно чакат проблема да се реши някак от самосебе си. Признавам си, че загубиха и последните капчици авторитет, който някога са имали в моите очи. Продължавайте така. Все повече хора мислят като мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Не е умно и не е правилно да се кълне когото и да било за каквото и да било.Поне ако поне малко се мислиш за християнин и за горе-долу добър човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Императоре, не е добре това, което си написал в # 1, че си го и повторил! Аз съм ял яка хурка от гърци по бизнес, губил съм кинти, късал съм нерви, но не мога да изрека или напиша такава клетва! Некак си не е умно! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 5
Атанасио
преди 9 години
''Системата'' се провали и аз изследвам от кога ''те'' са наясно с това - според мен около 1982год. САЩ са наясно ,че в една затворена система не може да има постоянен растеж и затова направиха ''вашинктонският консенсус'' знаейки перфектно ,че без протекционизъм и модерно кейнсианство другите икономики ще бъдат смазани - елиминиране на конкуренцията или изкупуване както стана с НАФТА и сега искат същото търг.споразумение с ЕС Те ми са прозрачни ........под постинга съм обяснил - http://krizata.blog.bg/drugi/2015/05/28/sydyrjanie-na-krizata-blog-bg.1364989
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 3
Императорът
преди 9 години
Ама то и кредиторите са си виновни - да дадат 380 МБ на гърчолята. Да дадеш пари на гърчин, е все едно да дадеш пари на *** и да чакаш да ти ги дърне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 3
Императорът
преди 9 години
Ама то и кредиторите са си виновни - да дадат 380 МБ на гърчолята. Да дадеш пари на гърчин, е все едно да дадеш пари на *** и да чакаш да ти ги дърне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още