IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решение за Гърция днес е малко вероятно

Германският министър на финансите обвини гръцкото правителство, че досега действа „доста безотговорно“

10:47 | 16.02.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Решение за Гърция днес е малко вероятно

Истински знак за пропастта, която все още разделя Гърция и останалата част от еврозоната, е фактът, че през миналата седмица споразумението за започване на "технически дискусии" бе приветствано като стъпка напред в търсенето на решение за дълговата криза на страната, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Това със сигурност е отстъпление от страна на новото гръцко правителство, което преди това изключваше всякакви преговори с "Тройката" международни кредитори. И това последва предишни отстъпки от Атина – Гърция вече настоява за преструктуриране на дълга, а не за отписване, и дори заяви, че ще се придържа към 70% от реформите, изисквани от настоящата спасителна програма. 

Но говоренето всъщност не означава нищо. Дори и тази последна стъпка за начало на технически дискусии бе възможна само след провала на първоначалния опит на финансовите министри от еврозоната за започване на преговори. Еврозоната настоява на това, че целта на дискусиите е да се оценят плановете на гръцкото правителство с оглед на разширяването на съществуващия спасителен план, като по този начин се осигури на Атина време за преговори за нов дългосрочен договор. Атина обаче твърди от своя страна, че целта на дискусията всъщност е да подготви пътя за една напълно нова програма, като според гръцкото правителство за удължаване на сегашната програма не може и да става дума.

Малцина вярват, че финансовите министри ще разрешат тази патова ситуация на специалната среща на върха в понеделник, или дори до края на седмицата, момента, в който ще стане твърде късно осигуряването на необходимото парламентарно ратифициране на удължаването на програмата в няколко държави членки.

Надеждата за сделка зависи от това какво за Атина означават тези "70% от програмата", с които тя е съгласна, и дали премиерът Алексис Ципрас може да представи достатъчно фискални и реформаторски предложения, което би позволило да „представи“ разширяването на програмата като "нова" програма. Решаващата точка ще е настояването на Гърция да забави редица ключови реформи на пазара на труда. „Това не може да е предмет на преговорите", казва високопоставен германски чиновник, цитиран от WSJ. „Ние смятаме, че тези реформи представляват 80% от програмата".

Изправени пред опасността Гърция да не разреши удължаване на сегашната си програма, която изтича в края на този месец, някои длъжностни лица от еврозоната са започнали да обсъждат как може излизането от програмата да се представи възможно „най-чисто". Това би довело до определяне на точен график за преговори по нова програма, включително краен срок за договаряне, твърди един от тези източници. Надеждата е, че това би насърчило гърците да държат парите си в банките и би убедило Европейската централна банка да продължи да дава възможност на банките да получават спешно финансиране. Това би могло „да купи“ малко повече време, за да се преговаря за нов дългосрочен договор.

Представяйки това за план Б е доста рисковано решение, пише WSJ. Гръцката икономика се сви с 0,2% през четвъртото тримесечие на 2014 г. на тримесечна база, като не отговори на очакванията за ръст от 0,4%. Данъчните постъпления са с над 20% под целта през януари, а депозити за около 14 млрд. евро бяха изтеглени от банките от края на миналата година, което принуди ЕЦБ през миналата седмица да увеличи тавана за спешна ликвидна помощ до 65 милиарда евро. Никой не знае със сигурност кога Атина ще свърши парите, но има опасения, че това е възможно да се случи и през март. Различни официални източници твърдят, че договарянето на ново споразумение ще отнеме минимум два до три месеца.

Междувременно и двете страни в спора са резервирани за това доколко днес може да бъде постигнато споразумение на срещата на еврогрупата в Брюксел.

Технически екипи, излъчени от правителството и кредиторите в края на миналата седмица, са се опитвали до събота вечерта да регистрират допирните точки и отклоненията в позициите на двете страни. От кабинета на Ципрас уверяват, че това не са били преговори и че на дискусиите не са били търсени мерки, еквивалентни на досегашните рестрикции, пише гръцкият Etnos.

Всяка от страните се стреми да постигне компромис, който да е какъвто тя желае, и този компромис да бъде по-близо до нейните позиции, а дали днес ще има споразумение за Гърция, на този въпрос отговор не може да даде дори самият Ципрас, отбелязва в коментар изданието. Правителствени източници уверяват, че няма промяна в линията на кабинета и че управляващата коалиция остава на твърдите си позиции.

Европейски представител потвърдил, че Юнкер е разговарял по телефона с Алексис Ципрас, като обаждането е било по инициатива на гръцкия премиер. Позовавайки се на правителствени източници в. "Катимерини" прогнозира, че ако на днешната среща на Еврогрупата не бъде постигнато споразумение, финансовите министри от еврозоната ще заседават отново, вероятно в четвъртък, и ако и тази среща е неуспешна, на 20 февруари, по всяка вероятност, ще бъде свикана извънредна среща на Европейския съвет.

И германският финансов министър Волфганг Шойбле днес показа съмнение, че в понеделник може да се стигне до споразумение. „След всичко, което чух през уикенда... съм скептичен“, заяви Шойлбе пред радио Deutschlandfunk, цитирано от Handelsblatt.

Германският министър обвини гръцкото правителство, че досега действа „доста безотговорно“ и обижда своите партньори. Същевременно Шойбле подчерта, че целта му не е Гърция да излезе от еврозоната. „Не искаме това“, заяви той. Но страната трябва да направи поне нещо в замяна на това.

Според Шойбле в преговорите не става дума за „компромис в името на компромиса“. По-скоро трябва да бъде намерен път, който да даде възможност на Гърция в даден момент да може да се справя без външна помощ. Правителството в Атина трябва да следва курс, който да направи икономиката на силно задължнялата страна отново конкурентоспособна. „Това беше напът да се случи, докато новото правителство не заяви, че не иска да действа така. То обижда онези, които през последните години помогнаха на страната“, критикува Шойбле. 

Всичко по темата за Гърция четете тук!

Още видео материали вижте в Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Ех, Пухчо, как да ти върна употребена тоалетна хартия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Ами ако немците наистина мислят че действията на гърците досега са "доста безотговорни" нека ги накажат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
Jorkata
преди 9 години
Мечо Пух към Прасчо:- Прасчо, кога ше ми върнеш паричките, дето ти дадох назаем...!?- Що да ти ги връщам бе, Пух!?!? Ти като ми ги даде и са у мен - те вече са мои. Що да ти ги връщам...!?- Ей, голем си Ципрас-чо, *** ***.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
Голям смях:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още