IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаквано гръцкият кабинет спечели парламентарен вот на доверие

Само с ръст Гърция ще може да сложи край на порочния кръг от безкрайни заеми, заяви преди гласуването премиерът Алексис Ципрас

07:49 | 11.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ципрас преди вота в гръцкия парламент. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ципрас преди вота в гръцкия парламент. Снимка: Ройтерс

Новото правителство на Гърция, което бе съставено от крайната левица СИРИЗА и крайната десница "Независими гърци",  спечели тази нощ парламентарен вот на доверие само броени часове преди трудните преговори с кредиторите на страната, предаде Ройтерс.

Кабинетът на премиера Алексис Ципрас, който встъпи в длъжност на 25 януари с програма за премахване на строгите мерки за икономии, получи подкрепата на 162-ама депутати, а 137 гласуваха "против".

Преди гласуването Ципрас заяви категорично, че Гърция няма да се отклони от пътя към предоговаряне на условията по международните кредити. 

Ципрас обяви програмата за икономии на донорите за Гърция за провалена и сложи край на сътрудничеството с инспекторите на "тройката" от Европейския съюз (ЕС), Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ).

Левият премиер призовава за предоговаряне на гръцкия спасителен заем. "Само с ръст Гърция ще може да сложи край на порочния кръг от безкрайни заеми", каза Ципрас в заключителната си реч преди гласуването късно във вторник вечерта.

Лидерът на консервативната опозиция Антонис Самарас предупреди по-рано Ципрас да не спори с всички партньори на страната в еврозоната. Партията на Самарас нямало да позволи, страната да поеме "курс към скалите", каза той.

Новото гръцко правителство възнамерява да представи в сряда и четвъртък за първи път официално пред лидерите на еврозоната концепцията си за справяне с тежката дългова криза.

По-късно днес на извънредно заседание в Брюксел министрите на финансите на страните от Еврогрупата ще обсъдят дали да бъде продължена, или прекратена програмата за оказване на международна финансова помощ на Гърция. Тази среща предшества насроченото за утре заседание на Европейския съвет.

Ако финансистите на държавите от зоната на единната валута не постигнат единодушие по проблема, той ще бъде отнесен до утрешния форум, съобщава Ройтерс.

Агенция ТАСС цитира вчерашно изявление на говорителката на Европейската комисия Мина Андреева, според която е малко вероятно днес или утре да бъде взето окончателно решение относно спасителната програма за Гърция.  В заседанието на Еврогрупата за пръв път ще участва и новият гръцки министър на финансите Янис Варуфакис. 

Бившият гръцки премиер Антонис Самарас коментира във вторник и състоянието на гръцката банкова система: Повече от 15 млрд. евро са били изтеглени от банките на страната от декември насам. "След като парламентът не успя да избере президент, банковата система загуби повече от 15 милиарда евро", каза новият лидер на опозицията в парламента. Освен това редица инвестиции, които е трябвало да създадат работни места, са били замразени.  

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още