IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО одобри разполагането на батальони в Балтийските държави и Полша

Пратеници на Алианса ще разясняват решението, взето на срещата на върха във Варшава, през следващата седмица

21:32 | 08.07.16 г. 4
НАТО одобри разполагането на батальони в Балтийските държави и Полша

НАТО официално одобри разполагането на батальони в Балтийските държави и Полша на срещата си, която се провежда днес и утре във Варшава, съобщава Ройтерс.

Разполагането на силите беше прието още през миналата година с цел възпиране на евентуална руска агресия заради ролята на Русия в конфликта в Украйна и напрежението между Кремъл и Запада от последните години.

През следващата седмица пратеници на НАТО ще разясняват на Москва мерките, които отбранителният съюз предприема, обясни генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Той допълни, че батальоните ще бъдат мултинационални и ще демонстрират силата на трансатлантическото отбранително сътрудничество.

Столтенберг каза още, че евентуална атака срещу един съюзник ще се разглежда като нападение на целия Алианс.

Той подчерта обаче, че НАТО продължава да търси конструктивен диалог с Русия. “Русия не може и не трябва да се изолира. Ние ще информираме Русия за решенията, които са взети на срещата на върха", посочи той.

Решението предвижда Канада да е нацията, която да отговаря за батальона в Латвия. Германия ще води формированието в Литва, Великобритания – в Естония, а САЩ – в Полша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 11 rate down comment 5
hagan
преди 8 години
война няма да има но ще се произвеждат оръжия от закъса ли фирми и щесе купуват от правителства със заеми от банкидържавите предприемащи тези действия ще си затворят пазарите към русия и ще страдат икономически а младите хора от Литва Латвия Естония и полша ще работят в западна Европа а загубите на държавите от напускането на работоспособни млади хора ще бъдат съизмерими със чумата от 13 век но война няма да има
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 5
aldy
преди 8 години
Да напомня на незнаещите, че НАТО беше създадено през 1949г. срещу "съветската заплаха". Чак през 1955г. беше създаден Варшавският договор като отговор на "отбранителния" глобален военно-политически блок. Само 4 години след завършването на ВСВ щатовете са си правили сметката колко атомни бомби са необходими за ликвидирането на довчерашния партньор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 7
aldy
преди 8 години
Както го описват това "Трансатлантическото отбранително сътрудничество.", най-много ми напомня на приказката "Девет баби - хилаво дете". Те че могат да подпалят света, могат. Но кой ще им гаси техните колиби, когато разярената баба Меца ги подгони с Голямата ядрена тояга? Защото РФ ясно заяви, че при агресия отвън тактически ядрени ракети ще бъдат използвани при първа необходимост. И не само около границите на РФ, но и спрямо Големия Демократор. Затова са ония "Тъмни дупки", носещи каквото трябва за където трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 8
ing5rov
преди 8 години
"Трансатлантическото отбранително сътрудничество."Тъй ли вече се нарича подготовката за война на нещастниците от екс Варшавския договор срещу екс Съветския съюз , мъдро ръководени от справедливия и всепобеждаващ САЩ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още