IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ и ЕК поискаха от Румъния да свие бюджетния дефицит до 0,9%

Това искане няма да бъде прието при никакви обстоятелства, посочиха властите в Букурещ

12:58 | 06.12.14 г. 3
Автор - снимка
Редактор
МВФ и ЕК поискаха от Румъния да свие бюджетния дефицит до 0,9%

Международният валутен фонд (МВФ) и Европейската комисия (ЕК) поискаха от правителството на Румъния да свие бюджетния дефицит за догодина до 0,9 на сто, предава Bulgaria On Air.

"Това искане няма да бъде прието при никакви обстоятелства. Заложили сме цифрата 1,4%“, коментира министърът по въпросите на бюджета Дариус Вълков.

Възможно е дискусиите с МВФ да се провалят, коментират медиите в северната ни съседка. На 10 декември румънското правителство ще преразгледа за трети път бюджета, независимо че законът забранява повече от две корекции в рамките на година.

На този фон президентът Траян Бъсеску за пореден път поиска оставката на премиера Виктор Понта.

"Заради проблемите с гласуването зад граница, заради това, че Понта е плагиат и че е бил таен агент, той трябва незабавно да се оттегли от поста си. В момента той е трън в петата на Румъния. Нека остане начело на партията, но не и да мърси имиджа на страната“, бяха точните думи на Бъсеску.

По-слабата активност в промишлеността и ограничаването на износа свиха румънския икономически растеж до 1,2 на сто през второто тримесечие от 3,9% в предходните три месеца. Инфлацията пък се забави до 0,8 на сто през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
Че преди под руско робство Москва не ни е кавала да прайм таквиз неща. Отиваше Бай Тошо там омайва ги нещо реве плаче и се връщаше от Москва с 400млн. ... и имаше тунджа са тея капиталистите напрао ти спират тока брате ... ше се местим на некой остров поне да си пукам банани на воля и никой не мое ми ги спре ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
Нема нема това Румъния е суверенна държава и са я помолили да вземе едно суверенно решение и да си намали там кво що. Че на САШ бюджетния дефицит треа се разшири за още пушкала там е ок и МФ и ЕК няма да им кажат на САШш я си намалете дефицита, че нещо не пасват цифрите ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
vzhekoff
преди 9 години
И Франция първо, и Италия, и Белгиям чак после да погледнат насам ЕК и МВФ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още