IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва е готова на отстъпка в цената на газа за Киев

Към момента Украйна е изпомпала 300-400 млн. куб. м от платените 1 млрд. куб. м, посочи руският енергиен министър

09:25 | 24.12.14 г.
Москва е готова на отстъпка в цената на газа за Киев

Русия е готова да обсъди предоставяне на отстъпка по договора за газ с Украйна през пролетта на 2015 г., съобщи пред журналисти руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС.

"От 1 април договорът ще продължи да действа по старите условия", каза министърът. Той добави, че ако на Украйна е "нужна отстъпка", то Русия "е готова да обсъди предоставянето ѝ".

По думите на Новак обаче засега украинската страна не е оправяла такова искане.

Министърът отбеляза, че през първото тримесечие на 2015 г. цената на газа за Украйна може да бъде около 340-360 долара за 1 000 куб. метра, т.е. под 378 долара за 1 000 куб. метра. Той предупреди, че ако Украйна не плати дълга си за газ, доставки през януари няма да има.

Александър Новак посочи, че към момента Украйна е изпомпала 300-400 млн. куб. метра от платените 1 млрд. куб. метра благодарение на топлата зима.

Според негови оценки през януари на Украйна ще са ѝ нужни 2 млрд. куб. метра газ. Русия разглежда възможността да доставя и въглища на Украйна, съобщи още Новак.

Министърът обяви, че добивът на газ в Русия през 2014 г. се очаква да е намалял с 4% до 641 млн. куб. метра, а износът - с 6,7% до 183,3 млн. куб. метра. Добивът на петрол пък е нараснал с 0,6 на сто до 526,6 млн. тона, но експортът се е свил с 4,3% до 229 млн. тона. Догодина ще се запази на равнище от около 525 млн. тона, допълни Новак.

Пред журналистите той посочи още, че "Газпром" отново ще премине през процедура за получаване на разрешение от Европейската комисия да използва 100% от газопровода ОПАЛ.

Александър Новак информира, че независими производители от Русия искат разрешения да продават газ на независими компании в Китай, както и че правителството ще обсъди достъпа на независими производители до газопровода "Силата на Сибир" в края на декември или началото на януари.

Новак съобщи и, че един от заместник-министрите на енергетиката ще влезе в съвета на директорите на "Башнефт", но не уточни кой.

Междувременно украинската компания "Нафтогаз" съобщи, че е превела на "Газпром" 1,65 млрд. долара за погасяване на дълга й за стари доставки, съобщи БТА.

По този начин, съгласно постигнатата в Брюксел договореност, "Нафтогаз" на два транша изплати 3,1 млрд. долара за 11,5 млрд. куб. метра газ, доставен от "Газпром" през ноември-декември 2013 г. и април-юни 2014 г. Първото плащане в размер 1,45 млрд. долара беше извършен на 4 ноември.

През октомври "Газпром" и "Нафтогаз" постигнаха договореност за възобновяване на доставките на руски газ за Украйна при условие, че украинското дружество погаси 3,1 млрд. долара от дълга си.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още