IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жан-Клод Юнкер предлага трети спасителен пакет за Украйна

Преседателят на ЕК призова ЕС да одобри отпускането на още 1,8 млрд. евро за затруднената страна

16:19 | 08.01.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Жан-Клод Юнкер предлага трети спасителен пакет за Украйна

Преседателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер предлага Украйна да получи трети спасителен пакет от Европейския съюз. Той призовава да бъдат одобрени още 1,8 млрд. евро, с които да се подпомогне страната, останала без пари, пише Financial Times.

Пакетът все пак трябва да бъде одобрен от всички 28 страни членки на ЕС. Но изглежда, че тяхното желание за даване на още пари на Киев се охлади заради опасенията, че украинското правителство не е пристъпило към изпълнение на ангажиментите си за реформи в икономиката.

Според ЕК, ако допълнителните средства бъдат одобрени, предоставянето им ще бъде обусловено от постигането на споразумение между Киев и Международния валутен фонд относно спасителния план за 17 млрд. долара.

Представители на МВФ вече са в украинската столица, след като посещението им бе отложено заради различията в програмата за реформи на правителството.

„Както винаги, солидарността върви ръка за ръка с извършването на реформи, които са нужни спешно на Украйна“, гласи становището на Юнкер.

„Искаме да помогнем на украинското правителство да приведе реформаторската си програма в действие и да предизвика реална промяна за страната и нейния народ“, заявява още президентът на ЕК.

Част от реформите касаят данъчната система на Украйна. Правителството пък вече прие бюджета за 2015 г. В него се предвижда, че икономиката на страната ще се свие с 4,3%, а инфлацията ще бъде 13 на сто. В същото време очакваният дефицит ще е за около 4 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
StefanL
преди 9 години
*** фалшивата украйна ние нас неможе да оправим сега тия 44 милиона безработни и крадливи украйнци ще ги носим на гърба си? За къв *** ни е тая украйна е простаци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Искаме да помогнем на украинското правителство да приведе реформаторската си програма в действие и да предизвика реална промяна за страната и нейния народМоля журналистите от инвестор, да преразкажат на читателите точка по точка, какви са конкретните искания на евросъюза към украина.Щото искания като "реформа в това" и "реформа в онова" са едни разтегливи понятия, дето нас още ни залъгват с тях. Като казва юнкера искам реформа в съдебната система, да каже кое как е сега и в какво трябва да се превърне, че да разберем ясно. Ний тука 25 години през година реформи правим и още не сме се реформирали. За сметка на това сме се деформирали здраво.И както ми спускат на мене разни еврокодове, да бачкам по тяхните стандарти, тъй да си напишат ясно кое как трябва да е и в здравеопазването, и в съдебната система и в пожарната и даже в сметосъбиранео ***, не само за щастливи кокошки да ми обясняват ***, а за останалото реформи та реформи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
dakl
преди 9 години
Реално тези пари ЕС плаща на Русия за да не затвори тя кранчето на газта. С други думи това са пари с които Украйна ще може да си купи газ , а не да краде от тази , която е предназначена за Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
Ango
преди 9 години
Хайде, още една спряна по някакви причини програма за България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още