IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще иска отлагане на вноските по държавния дълг

Има нужда от намаляване на тежестта на дълга със значително увеличаване на погасителния период, смята премиерът Алексис Ципрас

09:19 | 11.03.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гърция ще поиска отлагане на вноските по погасяване на държавния дълг в преговорите с кредиторите за преструктуриране на дълга през пролетта, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, цитиран от AFP. Споразумението за облекчаване на дълга ще позволи на Гърция да излезе от периода на рецесията, посочи Ципрас.

Инспекторите на международните кредитори се завърнаха в сряда в Атина, за да окажат натиск върху страната за продължаване на реформите, което включва големи промени в пенсионната система на страната.

Еврокомисарят по финансовите въпроси Пиер Московиси заяви, че споразумението за облекчаване на дълга може да бъде готово през лятото, ако настоящата проверка на изпълнението на спасителния план е успешна. 

„Ние приветстваме дискусията по жизнено важния въпрос за дълга", заяви Ципрас след срещата си в Атина с генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гурия.

„Има нужда от намаляване на тежестта на гръцкия дълг със значително увеличаване на погасителния период и договаряне на гратисен период", отбеляза същевременно гръцкият премиер. По думите му това значително ще намали цената за обслужване на дълга, което е „ключов фактор".

Гърция пропусна вноска към Международния валутен фонд (МВФ) през миналата година преди да постигне споразумение с международните кредитори по третата спасителна програма на стойност над 86 милиарда евро, припомня агенцията.

Очаква се през тази година държавният дълг на страната да достигне пик от 185 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), а през следващата година да е 181,8 на сто от БВП.

Според доклад на ОИСР, публикуван в четвъртък, през 2016 г. икономическият растеж ще бъде нулев като постепенно ще нарасне до 1,9 на сто от БВП след година.

От ЕС прогнозират по-висок икономически растеж през 2017 г. - 2,7 на сто от БВП. ОИСР очаква запазване на високите нива на безработицата, която тази година ще е 24,7 на сто, а следващата ще спадне до 23,8 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
contra2
преди 8 години
Гърците да видят как германците не отстъпиха на Австрия за дълговете на Кернтен и сега държавата ще плаща! Я да млъкват и да си плащат, а не само да просят! Всеки се простира според чергата си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 8 години
Да си искат, на никой не му пречи тяхното искане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още