IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина ще получи следващия превод по спасителната програма и пари за банките

Гърция успя да убеди кредиторите си относно защитата на жилищата при просрочване на ипотеки

18:35 | 17.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Атина ще получи следващия превод по спасителната програма и пари за банките

Гърция и кредиторите постигнаха съгласие по отношение на предприетите от властите стъпки, свързани с третия спасителен план за южната ни съседка късно снощи. Договорките пък бяха одобрени и от работната група на Еврогрупата, съобщиха от Брюксел.

От работната група отчитат, че Гърция е постигнала значителен успех с реформите и очакват до четвъртък (19 ноември) и парламентът на страната да одобри последните законодателни промени, изисквани от кредиторите.

На базата на тази оценка Еврогрупата вече може да одобри отпускането на 2 млрд. евро - следващ превод по първия транш от програмата, както и 10 млрд. евро за рекапитализацията на банките в страната.

Гръцкото издание "Катимерини" допълва, че единствената неяснота, която е останала, е исканото от "четворката" искане за увеличаване на ДДС за частното образование. Това искане не срещна подкрепата дори и в близките до премиера Алексис Ципрас среди. По тази причина правителството реши да го замени с данък върху хазарта. От Еврогрупата обаче очакват повече приходи.

Гръцкият финансов министър Евклидис Цакалотос обаче демонстрира увереност, че позициите на двете страни ще бъдат сближени до края на тази седмица.

Както изданието съобщи по-рано днес Атина успя да убеди кредиторите си относно един от най-спорните моменти - защитата от отнемане на жилищата при просрочване на ипотеките за най-уязвимите групи от населението. Въпросът беше много важен, защото е свързан пряко със състоянието на банките в страната. 

Още за дълговата криза в Гърция можете да прочетете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още