IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ и работодатели подготвят обръщение към новия парламент

Приемането на нова дългова стратегия на страната е сред акцентите

15:05 | 17.10.14 г.
КНСБ и работодатели подготвят обръщение към новия парламент

Синдикатите заедно с работодателските организации подготвят общо обръщение до бъдещото правителство и 43-ото Народно събрание.

В него синдикатите и бизнесът ще настояват управляващите да вземат предвид 4 основни искания и виждания за развитието на икономиката и социалната политика у нас.

Най-основното от тях е предприемането на нова дългова стратегия, уточни Димитров. Според него е удачно държавата да тегли нов заем, само ако парите бъдат инвестирани директно в най-закъсалите сфери на родната икономика.

Пламен Димитров и цялото ръководство на КНСБ са в морския град за двудневна среща на всички синдикални лидери от областите Варна, Добрич и Шумен с представители на бизнеса.

Лидерът на синдиката призова за бързо сформиране на кабинет. "Призовавам всички отговорни председатели на парламентарно представени политически формации и в частност лидера на партията, спечелила най-голямо доверие на последните избори, да сформират работещо правителство в срок най-късно до две седмици", каза той.

Димитров изтъкна, че разпадът в енергетиката и несигурността в банковата ни система, в комбинация с дефлацията от над 1% ще доведат до рецесия, която ще започне.

Заедно с обръщението организациите на бизнеса и на работещите или форматът 4+2 подготвят писмо до служебния вицепремиер по икономическа политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева относно функционирането на Енергийния борд, допълват от пресцентъра на КНСБ.

Пламен Димитров подчерта, че от общо 30 членове на борда, едва шестима са от национално представителните организации на работодателите и на работниците и служителите, като останалите членове представляват отделни дружества, които прокарват своите лобистки интереси. Президентът на КНСБ подчерта, че това налага преформатиране на Енергийния борд и че организациите от формата 4+2 отказват да бъдат параван за вземане на едностранчиви решения без съгласието на бизнеса и на труда.

Автор: Любомир Михайлов

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още