IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Ще предоставим хуманитарна помощ на Гърция, ако това е нужно

България е готова да помогне на Гърция, дори това да означава съкращаване на социалните разходи в страната, обяснява премиерът пред Bloomberg

12:53 | 10.07.15 г. 35
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

България, най-бедната страна в Европа, където месечната заплата е наполовина на тази в съседна Гърция, е готова да предостави хуманитарна помощ, дори ако това означава съкращаване на социалните разходи в страната, заяви министър-председателят Бойко Борисов за Bloomberg.

Докато Гърция се бори да изготви подробен икономически пакет, с който да убеди кредиторите, че може да запази единната валута, лидерите на ЕС проучват различни сценарии. Хуманитарната помощ би бил въпрос, засягащ всички страни членки на ЕС, заяви говорителят на германското външно министерство Саусан Чебли в сряда преди срещата в неделя в Брюксел, когато трябва да се обсъдят последните предложения на Гърция.

В случай, че Гърция се нуждае от помощ, винаги ще я подкрепим“ с храна и лекарства, заяви Борисов в телефонно интервю в сряда. „Тези пари могат вместо това да бъдат използвани" за вътрешна „социална политика или за образование, но все пак бихме ги предоставили“.

Гърция, най-задлъжнялата страна в Европа, никога не е била по-близо до напускане на еврозоната, което би имало последици и върху страни като България и Румъния, заявиха лидерите на ЕС, включително председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Борисов каза, че страната му е решена да помогне на Гърция да остане в състояние на платежоспособност, тъй като балканските страни се стремят да предпазят икономиките си от потенциален колапс на Гърция.

Въпреки че през 2013 г. 21% от българското население, наброяващо 7,2 млн. души, живее в бедност, страната е четвърта в съюза по най-нисък държавен дълг, възлизащ на 29% от икономическото производство. Средната заплата е 498 долара, докато в Гърция тя е 1104 долара, в Германия – 3 894 долара, а в Унгария – 866 долара.

България е по-изложена на опасност от гръцката криза, тъй като гръцките банки държат пазарен дял от около 22% в българския банков сектор, според данни на централната банка. И все пак банките с гръцка собственост действат по правилата на българския надзор и са добре капитализирани, ликвидни, не притежават гръцки дълг и няма да бъдат повлияни от дефолт в съседна Гърция, заяви на 29 юни Българската народна банка.

Европейските страни са много по-взаимосвързани икономически и политически в сравнение с преди 20 години“, казва Симон Кихано-Еванс, ръководител на отдела за развиващи се пазари на Commerzbank в Лондон. „Ако съседът, с който имате трайни икономически отношения, е в нужда, логичната стъпка е да му предоставите подкрепа“.

Борисов заяви, че населението на Гърция не трябва да страда заради политически неуспехи и да му се помогне ще бъде приоритет, ако такава нужда съществува.

Ако гърците нямат какво да ядат, ако нямат храна, гориво, лекарства, това е хуманитарна криза“, заяви Борисов. „Надявам се, че няма да се стигне до там, надявам се, че ще успеят сами. Хората не са виновни, че политическите лидери ги доведоха до тази криза“.

Борисов се върна на власт преди 10 месеца, след като банкова криза свали предишното българско правителство, управлявано от социалистите. Оттогава той изплати депозитите в Корпоративна търговска банка, четвъртата най-голяма банка в страната, чийто фалит предизвика политическа криза в страната през миналата година, пише Bloomberg.

Подкрепяме фискалната дисциплина и реформите, подобно на останалите десни партии в Европа“, каза той. „Но е също толкова важно да предлагаме подкрепа и състрадание“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 3 rate down comment 0
ACA
преди 8 години
Който дава - все има. Който то взема - все няма. Нека им помогнем. За мен е важно да зная какви отстъпки ще направят от своя страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Тошо дали е изперкал, незнам но зная, че се опълчи на Горбачов!Затова му спретнаха специален преврат, наречен демократичен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Kакво означава абревиатурата ГЕРБ?- Г оспод Е Р одил Б орисов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Много голяма глупост е български политик да говори подобни неща, дори и да няма точно това предвид.Българите очакват по-скоро премиерът и правителството да прояви повече смелост и мъжество и да започне да иска повече неща от ЕС за подобряване на стабилността в региона и в самата България.И второто нещо е, че все още 80-90% от българите в цялата страна не подкрепят промени в българското законодателство, които да са в услуга на хомосексуалистите. Така че никое правителство (особено това в момента) да не си прави никакви илюзии и по този въпрос.Вторият мандат на ББ и на ГЕРБ виси на косъм, а ББ сигурно не може да го схване заслепен от мащабното строителство и собствената си аура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 15 rate down comment 3
kane
преди 9 години
глупавпо-глупаавнай-глупавборисофф
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 9 rate down comment 2
kane
преди 9 години
глупавпо-глупаавнай-глупавборисофф
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 9 rate down comment 2
kane
преди 9 години
глупавпо-глупаавнай-глупавборисофф
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 25 rate down comment 2
marto76
преди 9 години
Този тотално не е в час! Ще съкращава социални разходи, ще праща хуманитарна помощ на гърчолята, а собствения ни народ гладува и мизерства!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 24 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
Това е просто политическа позиция демонстрираща нещо пред ЕК, но Борисов като гледам хич не си дава сметка, че това може да му коства и това управление. Едва ли има българин освен чинопреклонния Борисов, който да иска да помага на Гърция с пари от българския национален бюджет. Това са пълни глупости и абсолютна липса на справедливост. Да не сте посмяли да приказвате подобни неща!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 20 rate down comment 1
alexx
преди 9 години
Боко тотално е изперкал. Тошо изперка чак на 70 и кусур години, а тоя още няма 60.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още