IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Актуализацията на бюджета и преките инвестиции на фокус през седмицата

На 22 ноември изтича срокът на специалния надзор над Търговска банка "Виктория"

08:15 | 17.11.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Актуализацията на бюджета и преките инвестиции на фокус през седмицата

След като през миналата седмица актуализацията на Бюджет 2014 г. бе одобрена от Бюджетната комисия към парламента, през тази седмица новият бюджетен план ще се гласува и от Народното събрание (НС).

Прекрояването предвижда бюджетен дефицит на касова основа от 2,9 млрд. лева, или 3,7% от БВП. Заради увеличаването на недостига се налага поемане на нов държавен дълг и промяна на предвидените дългови ограничения за 2014 г., които да позволят да бъде обезпечено допълнително дългово финансиране в размер до 4,5 млрд. лв. в рамките на годината.

Актуализацията идва на фона на изненадващия икономически растеж през третото тримесечие и намаляващата безработица за същия период.

Освен обсъждането и гласуването на актуализацията и решенията на Българска народна банка (БНБ) относно Търговска банка "Виктория" ще следим и по-важните макроикономически и корпоративни новини, които тази седмица не са никак малко.

В понеделник (17 ноември) БНБ ще проведе аукцион за продажбата на 10,5-годишни държавни ценни книжа на стойност 60 млн. лв. На организирания на 15 септември търг средната доходност бе 3,12%. На аукциона през май тя бе 3,16%, а през март - 3,55%, след като през януари бе постигната средна възвръщаемост от 3,74%.

От централната банка очакваме данни за състоянието на платежния баланс към септември, информация за преките чуждестранни инвестиции през месеца и данни за външната търговия за август.

През август преките чуждестранни инвестиции у нас възлизат на 235,3 млн. евро. Това е два пъти повече спрямо размера на капиталите, прекосили границата на страната през същия месец година по-рано. От началото на годината до края на август ПЧИ възлизат на 1,221 млрд. евро.

Данните на Националния статистически институт (НСИ) за търговията вече показаха ръст на износа с 3,6% на годишна база и на вноса с 1,9% за година през септември.

В първия ден от седмицата БНБ ще изнесе и статистика, касаеща дейността на лизинговите дружества през третото тримесечие.

На 17 ноември се събират акционерите на Холдинг Варна АД и облигационерите на Български пощи ЕАД.

Във вторник (18 ноември) НС ще гласува актуализацията на Бюджет 2014, предложена от новия финансов министър Владислав Горанов.

БНБ ще оповести информация, касаеща дейността на дружествата, специализирани в кредитиране, за третото тримесечие.

18 ноември е началната дата за търговия с права на Софарма имоти АДСИЦ и датата на аукциона за неизползваните права на Уеб Медия Груп АД.

В сряда (19 ноември) централната банка ще публикува статистика за дейността на инвестиционните фондове в периода от юли до септември и редовния си месечен „Информационен бюлетин“. Той съдържа широкообхватни месечни статистически данни за цялата финансова система на България в четири сектора: финансов, външен, фискален и реален.

За четвъртък (20 ноември) няма предвидени събития.

В петък (21 ноември) НСИ ще публикува данни за Индексите на оборота в транспорта, съобщенията и услугите, разходите за придобиване на ДМА и придобити ДМА, туристическите пътувания и разходите за туризъм на населението за третото тримесечие, както и информация за престъпленията, обвиняемите и осъдените лица през първото полугодие на 2014 г.

В последния ден от работната седмица се събират акционерите на Север Холдинг АД.

В събота (22 ноември) изтича срокът на специалния надзор над Търговска банка "Виктория". До тази дата БНБ трябва да излезе със становище относно съдбата на банката - или да удължи с още един месец срока на особения надзор, или да разкрие повече информация относно получени оферти за покупката на банката, или пък да реши да отнеме лиценза й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 9 години
Вместо да изпълнява задълженията на частния ФГВБ , да тегли заеми с които да плаща на вложителите на КТБ, не е ли по добре ДЪРЖАВАТА да закупи от синдика дъщерната на фалиралата банка ТБ ВИКТОРИЯ в която се намират апетитни кредитни досиета.С тази сума ФГВБ ще изплати задължението си към вложителите, а ДЪРЖАВАТА ще придобие една банка с развита мрежа и добър кредитен портфейл!ЗАЩО СЕ ВЪРВИ ПРОТИВ ЗДРАВАТА ЛОГИКА И СЕ ПРАВЯТ ФИНАНСОВИ ОПЕРАЦИИ ОТ КОИТО НЕ Е ЯСНО КАКВО ГУБИМ И КАКВО ПЕЧЕЛИМ!Всъшност ясно е, че бюджета се превръща в донор на източени финансови пирамиди! ЗАЩО ТРЯБВА ДАНЪКОПЛАТЕЦА ДА ПЛАЩА ГРАБЕЖА НА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ТЕЗИ БАНКИ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още