IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пропастта между строителството на сгради и инфраструктура продължава да расте

Продукцията от сградното строителство сериозно изостава от продукцията от гражданското/инженерно строителство

11:49 | 09.03.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Пропастта между строителството на сгради и инфраструктура продължава да расте

Пропастта между строителството на сгради и инфраструктура продължава да се разширява, сочат последните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Продукцията от сградното строителство изостава сериозно от продукцията от гражданското/инженерно строителство, а това оказва натиск и върху общата строителна продукция. Още повече, че браншът през последните години разчита основно на поръчки на държавата и общините, финансирани с европейски пари – за ремонти и строителство на пътища.

Надеждите бяха, че именно строителството на инфраструктурата ще изведе сектора от кризата. Данните на Камарата на строителите в България обаче сочат, че делът на гражданското и инфраструктурно строителство от общия обем на строителството е около 45%. Това ознава, че силното изоставане на сградното строителство (около 55% дял от общия обем на строителството) не може да се навакса със строителство на инфраструктура, нито може да компенсира свиването на частните инвестиции.

През януари продукцията от сградното строителство е с 62,4% под пиковите равнища, достигнати през лятото на 2008 г., сочат изчисления на Investor.bg на базата на данните на НСИ. Същевременно продукцията от гражданското/инженерно строителство изостава с 27,5% спрямо пиковите равнища, регистрирани през юни 2010 г. - в разгара на кризата, когато инвестициите на частния сектор в строителството се свиха до минимум, а тогавашното правителство на Бойко Борисов засили строителството на магистралната мрежа в Южна България.

Общата строителна продукция е почти наполовина спрямо пиковите равнища, достигнати малко преди края на 2008 г., показват още изчисленията.

И през първия месец на годината тенденцията за изоставане на сградното строителство, въпреки раздвижването в жилищния сектор, за което говорят агенциите на имоти, се запазва. Спрямо декември е отчетено намаление от 2,5% на продукцията от сградното строителство и с 0,7% - от гражданското и инфраструктурно строителство. Общата строителна продукция отбелязва спад от 1,7% през януари спрямо декември.

На годишна база през януари продукцията от сградното строителство се свива с 11,2%, докато при гражданското/инженерно строителство е отчетен ръст от 4,6%. Така, заради натиска на свитото строителство на сгради, общата строителна продукция се свива с 4,2% през януари спрямо януари 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 3
stasi666
преди 9 години
Докато Софийска община рекетира строителството ще е така.Плати си строително разрешение,направи си тротоара,плати си изграждане на ВИК,плати си изграждане на трафопост,плати си за всеки документ и т.н
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още