IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прецизирането на техническите проекти за големите строежи тепърва ще се обсъжда

Количествени сметки за реализацията на техническите проекти да се правят само за строежите, финансирани с публични пари, предлага една от браншовите организации

17:57 | 10.10.14 г.
Прецизирането на техническите проекти за големите строежи тепърва ще се обсъжда

Администрацията и строителният бранш тепърва ще обсъждат въвеждането на детайлни изисквания към техническите проекти на строителните обекти от първа до трета категория (инфраструктурни обекти, големи обекти с национално значение, големи индустриални обекти и т. н.).

Поне засега се предвижда прецизиране на наредба №4 за обхвата на инвестиционните проекти за обекти от четвърта и пета категория (най-масовите строежи, включително жилищните сгради), с които на практика ще се уеднаквят критериите на местните администрации към техническите проекти, с които се издават разрешенията за строеж, обясни на пресконференция зам.-министърът на инвестиционното проектиране арх. Георги Савов.

Промените трябва да са готови след няколко седмици. Те ще позволяват издаването на разрешително за строеж на такъв етап от проектирането, който предоставя максимално пълна и точна информация за строежа, а не на по-ранен етап от техническия проект.

В момента не са детайлно разписани всички необходими елементи от техническия проект на даден строеж, за да се издаде разрешително за строеж. На практика всяка местна администрация си има свои собствени изисквания и издаването на разрешително за един и същи проект отнема различно време и усилия в различните общини. Отделно инвеститорите се затрудняват с подготовката на проектите, защото в повечето случаи не са наясно с конкретните изисквания.

Промените в наредбата бяха анонсирани вчера след заседание на Обществения съвет към Министерството на регионалното развитие, който обсъди възможностите за подобряването на съществуващото строително законодателство до написването и приемането на ново такова.

От Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) са обявили вчера, че са подготвили текстове, свързани с техническите проекти за обекти от първа до трета категория включително, посочи Савов. Текстовете трябва да бъдат представени през следващата седмица и ако са достатъчно качествени и не се налагат допълнителни обсъждания и корекции, може да бъдат включени още на този етап от промените в наредбата за инвестиционните проекти, които касаят проектната документация за строежите от четвърта и пета категория.

Ако това се случи, вече ще се избягват случаите на големи допълнителни разходи за реализацията на обектите заради непълни технически проекти. Един от лошите примери е магистрала "Люлин". За реализацията на повечето големи инфраструктурни обекти също са се налагали допълнителни разходи заради непредвидени в проектите допълнителни дейности, които обаче не са попречили да се издаде разрешително за строеж.

Браншът обаче се оказва, че не е единодушен по въпроса за задължителните количествени сметки, които указват на възложителя точните разходи за реализацията на проектите. Предвижда се поне засега те да са задължителни за реализацията на проектите от четвърта и пета категория с публични средства. Това е изключително важно, защото по-голямата част от строителството в момента се осъществява с европейски пари, т. е. възложителите ще имат доста по-ясна представа за разходите и няма да се налага оскъпяването на обектите заради допълнителни дейности, непредвидени в работния технически проект.

От Камарата на архитектите са настояли вчера строежите да не се делят на публични и частни според начина на финансиране и изискването за представяне на количествени сметки да важи за всички технически проекти, без значение дали се финансират с пари на данъкоплатеца, или не. От Камарата на инженерите обаче смятат, че това изискване трябва да важи само за проектите, реализирани с публични средства.

Савов подчерта, че новите изисквания не би трябвало да оскъпят проектирането, а се въвежда задължението да се представят всички технически спецификации за обектите. Това по думите му е от полза за възложителите, които ще могат по-лесно да контролират изпълнението.

Савов обясни, че се работи и по други промени в поднормативната уредба, с които да се детайлизират конкретни изисквания към проектирането. Заради неясни формулировки в законодателството в момента се позволява нееднозначно тълкуване на ключови текстове.

Що се отнася до новия начин на начисляване на разгънатата застроена площ (РЗП), арх. Георги Савов обясни, че се предлага сградите да се мерят по контура на основната конструкция, което на практика изключва всички изолации по фасадата. Според него така ще се стимулират строителите да внедряват модерни решения за климатизация и енергийна ефективност, като същевременно няма да се утежняват данъчните оценки на имотите.

Същевременно обаче отпадането на фасадата от РЗП на сградата ще е за сметка на някои от другите площи на парцела, но при спазването на изискванията на градоустройството за интензивността на застрояването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още