Между 3 и 10% ще бъде новият данък за вредните храни и енергийните напитки, който подготвя Министерството на здравеопазването.
"Размерът му ще се определя в зависимост от риска за здравето, дали става дума за сол, захар или трансмастни киселини и какво е количеството кофеин или таурин в напитките“, обяснява пред „Труд“ д-р Адам Персенски, зам.-здравен министър.
По думите му крайната цена за потребителя няма да се повиши с повече от 10%. Очаква се от новата такса здравният сектор да получи допълнително 150 млн. лв. годишно.
Във ведомството на д-р Петър Москов са категорични, че фирмите, продаващи „вредна“ продукция, трябва да дадат своята дан заради последиците върху организма на българите. Доказано е, че употребата на твърде солени храни води до социално значими заболявания като атеросклерозата (б.р. - натрупване на плака върху вътрешната стена на съда и той се запушва), затлъстяване, високо артериално налягане.
По повод започналата наказателна процедура на ЕК срещу данък „вредни храни“ в Дания д-р Адам Персенски коментира: "Няма как новият налог да бъде въведен у нас след месец или два, а най-рано от догодина, така че ще имаме време да видим какви сигнали ще изпрати ЕК чрез решението си по казуса". Д-р Персенски обаче припомни, че здравеопазването е тема, оставена от ЕС в обхвата само на националните законодателства.
"Крайно време е българите да разберат, че всички храни са безопасни, но сред тях има много вредни", каза още зам.- министърът.
Както обществото е приело, че тютюнопушенето е вредно, нека разбере, че и консумацията на определени храни е опасна. И то в не по-малка степен. Надяваме се да получим широка обществена подкрепа, коментира той.
преди 8 години Този данък в/у вредни храни, така както ни го представят, е пълна и абсолютна пародия - щели да го изразходват за строеж на детски площадки. А какво ще правят със старите детски площадки, които най-безцеремонно са превърнати в паркинги и гаражи, както и с незаконните гаражни клетки в тревните площи м/у блоковете - никой нищо не споменава за тях?И колко проблеми в здравеопазването са решили досега с акцизите от цигарите, че не мога да се сетя.Ако ни бяха хвърлили още малко пясък в очите, че ще правят био-химичен анализ на кости от моргата на патологията за да установят рисковете от тежки метали от автомобили и токсини от хранителния режим за различни видове заболявания - можеше и да им повярваме (временно и отчасти) в добрите намерения.Но кои сме ние за да питаме кои всъщност са вредните храни - класирани по стойност на риска и по здравни последици?И това с детските площадки и спортните зали изглежда малко като някакво всенародно мероприятие на Председателя Мао от 60-те и 70-те отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години Егаси и "здравното министерство" щом предлага да се облагат с данък вредни храни вместо да се спират от производство? отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години Чипса и редбула са вредни, но са сравнително безобидни храни ако се сравняват с наистина вредните храни като сирене с палмово масло, кремвирши с какво ли не вътре в тях, хайвер побългарен с една камара хидрогенирани мазнини и нишесте, и т.н. Примери има много, и чипса ти изглежда направо безобиден спрямо наистина вредните храни. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години А Чипс и redbul от липса на пари ли консумират? Или от липса на акъл? отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години Здравното министерство иска да ограничи ползването на вредни храни, и така и трябва, браво.Обаче, защо първо не направят едно изследване защо българите консумират вредни храни, като сирене от палмово масло и кремвирши от субпродукти и мас? Не че хората толкова ги харесват, просто толкова пари имат и това могат да си позволят масово. Ако хората можеха, съм сигурен че щяха да ядат по-качествени храни.Затова, не е ли по-добре да се въведе диференцирана ставка на ДДС от да речем 6% или 9% за храните у нас, така като поевтинеят храните хората сами ще предпочитат по-качествените храни? Румъния защо намали ДДС-то за яденето, а ние вкарваме нов данък върху храните? Можеше просто да се стимулира потреблението на добри храни, а не да се вдигат цените на вредните храни. Хората знаят кое е добро, просто трябва да им се даде възможност да си го купят. отговор Сигнализирай за неуместен коментар