IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите по кредити и депозити ще продължават да падат, но по-бавно

Случилото се с КTБ не бива да се повтаря, категорични са представители от банковия сектор

13:39 | 12.05.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лихвите по кредити и депозити ще продължават да падат, но по-бавно

Лихвените проценти по депозитите ще продължават да падат, но не с темповете, характерни за последните няколко години. Успоредно с тях ще се движат и лихвите по кредитите както за фирмите, така и за домакинствата. Това коментираха банкови директори и представители на индустрията по време на инвестиционен форум. 

Участниците във форума се обединиха и около тезата, че случилото се с Корпоративна търговска банка (КТБ) през 2014 г. не бива да се повтаря.

„Предизвикателствата пред българската икономика и финансовата инфраструктура на нашата икономика са много големи. Миналата година загубихме директно 3-4 млрд. лв. Това не бива да се допуска“, категоричен е главният изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян, правейки препратка към фалита на банката.

„Време е като национална цел да си поставим влизането в еврозоната“, заяви банкерът.

„Ако мога да полемизирам с проф. Ханке, влизането в еврозоната е по-важно като процес, а не като резултат. Резултатът и в момента го имаме“, добави той, коментирайки изявленията на проф. Стив Ханке от последните няколко дни, според когото България не бива да влиза в еврозоната.

„Никой няма да ни пусне в еврозоната, ако не си подредим нещата“, каза Хампарцумян и направи препратка към случващото се в Гърция. Продължавам да мисля, че това е важно, да минем тестовете с качеството на активите и да се целим по-бързо в членството в банковия съюз и еврозоната.

„Българският банков сектор е по-добре от преди, но има още какво да се желае. Предполагам, че ще видим консолидация, по-добра ефективност и рентабилност и по-ниска цена на кредита“, прогнозира главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов.

Той смята, че ключовата полза на България от членството в Единния банковия съюз е, че ще подобри качеството на надзора и ще предотврати повторението на случая с КТБ.

По този начин „ще бъде невъзможно да съществуват банки любимци на властта“. Павлов поясни, че ЕЦБ ще поддържа единен надзорен стандарт за всички банки, което ще доведе до по-предвидима среда и по-добра надзорна сигурност и у нас.

„2014 г. бе първата след 2011 г., в която имаше спад на активите в банковата система. Той бе продиктуван от събитията около КТБ, но не само - имаше изчистване на кредити в няколко банки“, коментира изпълнителният директор на Пощенска банка Асен Ягодин.

Той очaква увеличаване на фирменото кредитиране, макар че първото тримесечие на годината не говори за това. През първото тримесечие на тази година продължава и тенденцията за поевтиняване на депозитния ресурс.

„Очакваме кредитният пазар да се възползва от добрата цена на ресурса. Не са редки случаите, при които фирмените кредити са на нива, които бяха в периода 2006-2008 г. Вече не е стряскащо, ако клиентът поиска лихвен процент под 4%, дори към 3%“, каза директорът на Пощенска банка.

„Не трябва да забравяме, че в последните години банките сами търсеха привлечени средства, като даваха високи лихви по депозитите. Но тази тенденция приключи през 2013 г. Само за месец се видя, че цената върху привлечените ресурси спадна с 1 процентен пункт“, коментира членът на Управителния съвет, прокурист и главен финансов директор на Societe Generale Експресбанк Славейко Славейков.

„Лихвите по депозитите ще намаляват, но не с темпове, както преди. Това ще спомогне и за намаляването на лихвените проценти по кредитите. От една страна това би трябвало да повлияе много позитивно на бизнеса, а от друга - върху потреблението и търсенето на алтернативни спестовни схеми“, продължи той.

Началникът управление „Трежъри“ в Обединена българска банка (ОББ) Иван Кутлов също е съгласен, че лихвените проценти по депозитите ще падат, но не с темпото, което наблюдаваше банковият сектор напоследък. Той смята, че лихвените проценти по кредитите ще вървят успоредно с тях и добави, че не можем да говорим, че цената на финансирането се доближава до тази в Европейския съюз.

По отношение на лихвените проценти Кристофор Павлов повтори тезата си, че номиналните лихви продължават да падат, но реалните продължават пречат на икономическото възстановяване.

„Депозитите сами по себе си не са инвестиция“, коментира Иван Кутлов от ОББ намеренията на българските домакинства да държат парите си в банките. „Банкерите умеем да пазим тези пари много добре, докато решите какво да правите с тях.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
Нито едно от твърденията ти не е вярно. Причините за ситуацията, я която се намираме са съвсем други...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
nocalled
преди 8 години
братле, ние нямаме производство, та не свръхпроизводство.свръх производство има само на тъпотиите дето се пишат и говорят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
nocalled
преди 8 години
братле, ние нямаме производство, та не свръхпроизводство.свръх производство има само на тъпотиите дето се пишат и говорят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 0
nocalled
преди 8 години
абе айде обясни ми къде я виждате тая дефлация и как и така я измерихте?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
caller
преди 8 години
Г-н Ханке много наглее последните няколко дни. Като го слуша човек дори си мисля че нарочно ни се надсмива и ни взема за балами. Как така аджеба ни казва да сме били гледали на процеса, да сме се юркали да го вървим, но нямало нужда да има резултат за нас?Имам чувството че като гледа политиците ни и той се е наредил да стриже овчото стадо. А ние да си блеем и да го слушаме покорно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 7
studioaa
преди 8 години
Няма никакво значение каква е лихвата, когато страната се намира в състояние на дефлация от 2% на година. И като това число прибави към лихвата от 2% общата печалба става 4%. Дори и лихвата да е 0% няма смисъл да се инвестира, защото дефлацията ще дърпа цените надолу и утре ще можеш да купиш повече стоки със същите пари. През 1998 след въвеждането на борда у нас още тогава предупредих, че дефлационния капан е неизбежен за икономика като нашата. Напълно възможно никой от нас изобщо да не доживее излизането от този капан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 6
ert
преди 8 години
Правилно дума Ханке, че на нас не ни трябва резултат, а процес. Разбирай, добре е да сме в период на преход и реформи, да вървим по пътя на прехода и реформите, но няма нужда да стигаме до края, а може вечно така да си вървим ли вървим ... към светлото бъдеще, разбира се.Прав е и г-н Иван Кутлов от ОББ, че Депозитите сами по себе си не са инвестиция. Затова нека да кажем на хората да си махат парите от банките и да инвестират. Държавата да проведе политика за изкарване на парите на хората от банките, да се каже че човек може да държи примерно само до 10к лв. в банките общо, останалите пари да си ги взема и да си ги за*ре някъде. Пари в банки не трябва да се държат както казва господина, това не е инвестиция.Откъде ги намират тия образи последните дни, хич не ми го побира ума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още