IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът отпусна обещаните 40 млн. лв. на БДЖ

Движението на спрените влакове ще се възстанови от началото на следващия месец

13:32 | 21.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кабинетът отпусна обещаните 40 млн. лв. на БДЖ

Напълно според очакванията и обещанието на транспортния министър Ивайло Московски на днешното си заседание правителството взе решение да отпусне на "БДЖ Пътнически превози" още 40 млн. лв. , съобщиха от правителствената пресслужба. По този начин се гарантира, че няма да  бъдат спирани влакове и освобождавани служители.

До решението се стигна след протести на пътници в различни краища на страната за неудобствата, които бяха причинени след спирането на някои влакове от 12 януари. Планираше се още влакове да бъдат спрени от февруари заради орязаната държавна субсидия за дружеството. 

Средствата, които се осигуряват от централния бюджет, са допълнение към включените в чл. 24 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г. за „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД.

Мотивът на кабинета за отпускането на сумата е, че ще се "създадат предпоставки за изпълнение на извършваните обществени превозни услуги и за осигуряване на нормални условия за пътуване на ползващите железопътен транспорт".

Движението на спрените влакове ще се възстанови от началото на следващия месец, а следващата стъпка - спиране на още влакове, няма да бъде предприета.

Междувременно транспортният министър Ивайло Московски обеща в близките месеци да представи цялостна стратегия за реформа в превозвача. Документите ще бъдат внесени за одобрение в Народното събрание и така компаниите, част от холдинга,  да имат цели за следващите 7 до 10 години, които да се спазват, което и правителство да е на власт, категоричен е Московски.

Преди дни той коментира, че в дългосрочен план решението за повторното пускане на влакове, доколкото има техническа възможност, няма да подобри състоянието на БДЖ. По думите му обаче мотив за връщането на влаковете е и че транспортното министерство не може да предложи засега друга алтернатива.

Реформата не означава само орязване и съкращения, а и инвестиции и обновяване, категоричен беше транспортният министър. Той коментира още, че когато постигне съгласие и в парламента, и в правителството за паралелно извършване на тези действия, е склонен на всякакви реформи, било то и непопулярни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 9 години
На БДЖ не трябва да им се дават пари в брой-част от тези 40 млн трябва да им се дават във вид на малки нови мотриси, нови вагони, оборудване за тапициране на вагони, оборудване за пране на калъфки за седалки, на покривки и пердета, климатични инсталации и оборудване за тоалетни за вагони-БДЖ изобщо ималили са някога някаква база, където да поддържат подвижния ж.п. състав в прилично състояние, годно за ползване от пътници. Напълнили са се с някакви кондуктори, които си прехвърлят банкноти с пътниците без билети и с някакви корумпирани шафнери, на които трябвало да се плаща допълнително на ръка 'за обслужване' (каквото и да означава това).На гарите да се сложат автомати за билети с час и откъде-докъде, и да се направят бизнес модели за реклами и за отдаване на търговски площи. Досегашният бизнес модел-бивш монополист-too big to fail-явно и очевидно не може да работи до безкрайност независимо какво си мислят служители, синдикати и всякакви други лица на перманентна хранилка в железницата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още