IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДПС ще гласува против бюджетите на държавата, на общественото осигуряване и НЗОК

Президентът на КНСБ Пламен Димитров смята, че приходите в Бюджет 2015 са подценени

13:04 | 07.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ДПС ще гласува против бюджетите на държавата, на общественото осигуряване и НЗОК

ДПС ще гласува против бюджетите на държавата, на общественото осигуряване и на Здравната каса. Това заяви пред БНР председателят на социалната парламентарна комисия Хасан Адемов. КНСБ също е против предложените параметри, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Адемов каза, че заложеният ръст на икономиката от 0,8% е твърде скромен и предположи, че преизпълнението на приходите отново ще се преразпределя от правителството, а не от парламента. Той подчерта, че приходите в общественото осигуряване се увеличават със 150 млн. лв., в Здравната каса – с 220 млн. и тези пари ще се платят от бизнеса. 

Според него това не е стил на десните правителства. За ДПС има твърде много притеснителни текстове, които ще ограничават потреблението, по-конкретно – намерението да се увеличат минималните осигуровки на земеделските и тютюнопроизводителите от 240 на 420 лв.

„Социалното и здравно осигуряване на земеделски производители и тютюнопроизводители нараства до 141,90 лв. или 1700 лв. годишно, което е със 730 лв. повече в сравнение с 2014 г. Този акт причинява безпокойство, напрежение и не на последно място - съдържа в себе си протестен заряд, защото очевидно е, че една голяма част от земеделските производители ще отидат в сивия сектор“, предупреди той.

„Дежа вю бюджет“ – така президентът на КНСБ Пламен Димитров формулира оценката си за предложения от правителството бюджет за догодина. Подценени са приходите, неясна остава бюджетната философия, заключи той.
„Повторение на бюджети от времето на Дянков“, е неговата оценка.

Синдикалистът разкритикува решението на управляващите да отменят данъчното облекчение за хора на минимална работна заплата. „След като се твърди, че коалицията е дясна и няма да увеличава данъци, това де факто е увеличаване на данъка на всички тези, които получават минимални доходи“, аргументира се той.

От януари се очаква да бъдат съкратени десетки хиляди работници в секторите месо и мляко, предупреди синдикалистът и призова за мерки за борба с дефлацията, която тласка икономиката надолу.

Димитров остава умерен оптимист за възможността до края на декември да се преразгледа повишението на възрастта за пенсиониране. Синдикатът предлага възрастта за пенсиониране през 2015 г. да се запази, а стажът да се увеличи с 4 месеца.

Той се обяви и за увеличение в системата на приходите. „Не може само да искаме ограничаване на разходите. Най-накрая да видим криминализиране на укриването и неплащането на вноски“, настоява президентът на КНСБ.

Според Адемов криминализирането в случая е спорно. „Юристи в Народното събрание винаги са били против този текст, защото смятат, че администрацията трябва да подобри всички административни мерки и чак тогава да се премине към наказателна мярка“, обясни той.

Той изрази и позицията на ДПС категорично против преместването на новините на турски език от БНТ 1 по БНТ 2.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още