IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки новите парични стимули Shanghai Composite отново затвори на червено

Останалите борси в Азия обаче завършиха сесията на положителна територия

11:36 | 26.08.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Силно волатилният китайски индекс Shanghai Composite приключи сесията в сряда отново на червено, след като доверието на инвеститорите остана крехко въпреки последните парични стимули, обявени от централната банка, съобщава CNBC.

Във вторник централната банка на Китай понижи лихвените проценти и в същото време намали изискванията за задължителните резерви на кредиторите за втори път през последните два месеца, за да подкрепи забавящата се икономика и сриващия се фондов пазар, който предизвика ударни вълни в цял свят.

Червената вълна на много азиатски борси в сряда последва драматичната търговия на Wall Street от предния ден. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average и S&P 500 завършиха сесията със спадове от около 1,3%, след като по-рано през деня отчетоха ръст от около 3%. S&P 500 остана в корекция, а технологичният индекс Nasdaq Composite затвори с понижение от 0,4%.

След поредната изключително накъсана сесия китайският бенчмарк Shanghai Composite се срина през последните 10 минути от търговията и завърши с 1,3% надолу до 2926,3 пункта.

След като достигна нов 8-месечен минимум от 2850,7 пункта по-рано през деня, основният индекс отбеляза ръст от над 3% при старта на следобедната сесия и се качи над критичните 3000 пункта, но след това бързо се върна на негативна територия.

Сред останалите бенчмаркове индексът на сините чипове CSI300 и по-малкият Shenzhen Composite приключиха съответно с 0,6% и 3,0% по-ниско. Междувременно хонконгският индекс Hang Seng заличи по-ранните си печалби и завърши с понижение от 0,9%.

Китайските брокерски къщи бяха в центъра на вниманието след публикувани доклади от разследвания на регулаторите. Акциите на Citic Securities, Haitong Securities и China Merchants Securities завършиха с понижения в съответствие с движението на по-широкия пазар.

Акциите на Citic Securities поевтиняха с 3,3% в Хонконг и с 2,7% в Шанхай. Цената на акциите на Haitong Securities спадна съответно с 0,9% и 1,1% на борсите в Шанхай и Хонконг.

Японският индекс Nikkei 225 отчете ръст от 3,2%, с което сложи край на шестте поредни дни загуба.

Доброто представяне на износителите подкрепи ръста, с който според Ройтерс индексът отбелязва най-голямата си дневна печалба от 31 октомври насам. Panasonic излезе начело на класацията, след като цената на акциите му скочи с 6,3%, а тези на Nissan и Suzuki Motor се вдигнаха с по 5%.

Компаниите със значителна експозиция спрямо Китай обаче останаха назад. Акциите на производителите на строително оборудване Komatsu и Hitachi Construction Machinery Co. поевтиняха съответно с 1,9% и 0,3%.

Австралийският индекс S&P ASX 200 също завърши сесията на зелено с ръст от 0,7%, след като банките и други компании се завърнаха към печалба.

Цената на акциите на Australia and New Zealand Banking се вдигна с 0,3%, а акциите на Westpac и Commonwealth Bank of Australia поскъпнаха с по 1%. Телекомуникационният гигант Telsra заличи резките си спадове от сутрешната сесия и завърши с ръст на акциите от 0,5%.

Междувременно акциите на BHP Billiton поскъпнаха с 2,6%, въпреки че компанията отчете спад на печалбата от 86% във вторник.

Компаниите в здравния сектор минаха на червено, след като публикуваха разочароващи отчети за печалбата си. Акциите на Primary Health Care и Healthscope поевтиняха съответно с 3,8% и 1,6%.

Южнокорейският индекс Kospi се отърси от загубата си от началото на сесията и затвори с ръст от 2,6%, отбелязвайки най-голямата си дневна печалба от две години насам, след като инвеститорите приветстваха мерките в Китай – най-големия търговски партньор на страната.

Акциите на Hyundai Motor и Kia Motors поскъпнаха съответно с 1,7% и 2,6%. Цената на акциите на LG Electronics пък скочи с 6,4% заради очакванията за по-добри печалби в сектора за производство на телевизори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
крас
преди 8 години
ЦЕНИТЕ НА СУРОВИНИТЕ НА СТРУКТУРООПРЕДЕЛЯЩИТЕ ОТРАСЛИ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЕ СРИВАТ ГЛАВОЛОМНО И ДНЕС!!Китайската икономика е дръпнала ръчната спирачка!!Срива на акциите ще продължи и БЕЗ СЪМНЕНИЕ ще се пренесе в САЩ !Очакваме отварянето на борсите в САЩПРЕДСТОИ НОВ ДРАМАТИЧЕН ДЕН ИЗПЪЛНЕН С ШОК И УЖАС ЗА ИНВЕСТИТОРИ ЗАКУПИЛИ АКЦИИТЕ НА КОМПАНИИ ЧИИТО ДЪЩЕРНИ ФИРМИ СА В КИТАЙ!ЗАСЕГА ЗА СПУКВАНЕТО НА ШИСТОВИЯ БАЛОН НИКОЙ НЕ ГОВОРИНО ТОВА Е ЗАСЕГА. Евтиния юан намаля цената на китайските стоки и убива западната икономика! Какво става със западните банки които не са в състояние да КРЕДИТИРАТ тази икономика, какво става с акциите и облигациите е въпрос който е ясен за всеки нормално мислещ!КИТАЙСКОТО ТОРНАДО НАБЛИЖАВА И БРЕГОВЕТЕ НА ЕВРОПА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още