IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смесена търговия на азиатските борси в сряда

Въпреки пониженията си през деня китайската борса успя да завърши сесията на зелено

12:08 | 19.08.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Капиталовите пазари в Китай успяха да излязат на зелено в края на сесията, докато другите регионални борси отчетоха основно спадове заради новите опасения относно стабилността на втората най-голяма икономика в света, съобщава CNBC.

Основните американски индекси отбелязаха спадове във вторник в резултат на лошите финансови резултати на Wal-Mart и по-ниските цени на суровините. Технологичният индекс Nasdaq поведе загубите с понижение от 0,64%, а Dow Jones Industrial Average и S&P 500 затвориха надолу съответно с 0,19% и 0,26%.

Китайският индекс Shanghai Composite намали загубите си  в последния час от търговията и завърши с ръст от 1,1%.

По-рано през деня борсата в Шанхай потъна с 5%, достигайки до най-ниските си нива от 6 август насам, преди да ограничи загубите до 2,5% в началото на следобедната сесия.

Сред останалите бенчмаркове индексът на сините чипове CSI300 и по-малкият Shenzhen Composite отбелязаха ръст от съответно 1,5% и 2,2%.

Австралийският индекс S&P ASX 200 се възстанови от сериозните си загуби от вторник и завърши с повишение от 1,5%, подпомогнат от печалбите в банковия сектор и поскъпването на петрола с 1,8%.

Акциите на Westpac, National Australia Bank and Australia и New Zealand Banking поскъпнаха с между 2,6% и 3,3%, а цената на акциите на Commonwealth Bank of Australia се повиши с 1,8%.

Сезонът на отчетите продължава да е в разгара си. Цената на акциите на Woodside Petroleum, най-големият независим производител на петрол и газ, се повиши с 2,5%, след като компанията отчете спад на печалбата от 40% за първото полугодие, с което надмина очакванията.

Акциите на Treasury Wine Estate скочиха с 13,4% след отчетената печалба за 12-те месеца до 30 юни.

Цената на акциите на SEEK обаче се срина с 11% до 18-месечен минимум, след като последните резултати за печалбата на онлайн портала за работа и образование разочароваха инвеститорите.

Южнокорейският индекс Kospi възстанови част от загубите си, след като се срина с 2,1% до 1915 пункта през деня и затвори с понижение от 0,9%.

Сред губещите са козметичните производители AmorePacific и LG Household & Healthcare, чиито акции поевтиняха съответно с 4,4% и 1%. Производителят на чипове SK Hynix, който обяви инвестиции в нови заводи на стойност 39 млрд. долара, отстъпи с повече от 5%.

Поръчки при сините чипове обаче успяха да компенсират част от загубите. Цената на акциите на Samsung Electronics се покачи с 2%, а акциите на производителя на стомана Hyundai Motor и на KB Financial Group поскъпнаха съответно с 1% и 0,3%.

Японският индекс Nikkei 225 увеличи загубите си и потъна с 1,6%, завършвайки на триседмичен минимум, след като търговският дефицит на Япония се покачи през юли до петмесечен връх. 

Експортно ориентираните и самолетните компании бяха сред губещите. Suzuki Motor поведе в негативната класация със загуба от 1,9%. Цените на акциите на Canon и на производителя на строително оборудване Komatsu пък спаднаха с по 1%. Акциите на Japan Airlines и ANA Holdings поевтиняха съответно с 2,7% и 2,1% основно заради цените на горивата.

Toshiba се представи най-добре, като акциите на компанията поскъпнаха с 7,7% след новината, че от вторник индустриалният конгломерат е с нов управителен съвет.

Акциите на SoftBank също поскъпнаха с 0,5%, след като  инвеститорите приветстваха новината за общи инвестиции на китайската Alibaba и тайванската Foxconn на стойност 500 млн. долара в индийския сайт за електронна търговия Snapdeal.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още