IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слухове за данъчни облекчения в Китай доведоха до подем на местните борси

Става въпрос за спекулации, че властите в Пекин ще обявяват нови мерки за стимулиране на слабия пазар на недвижими имоти

11:21 | 02.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайските пазари приключиха търговията в сряда с подем, предизвикан от спекулациите, че властите в Пекин ще обявяват нови мерки за стимулиране на слабия пазар на недвижими имоти, съобщи CNBC. Става въпрос за евентуални облекчения в данъците на лихвите по ипотеките.

В останалата част от Азия повечето индекси записаха спадове.

Основният китайски индекс Shanghai Composite отчете ръст от 2,3%, а по-малкият Shenzhen Composite и технологичният Chinext записаха спадове от съответно 0,4 и 2%. Индексът CSI 300, който обединява най-големите компании в Шанхай и Шънджън, се повиши с 3,61%.

Акциите на компаниите в имотната индустрия поскъпнаха и на Хонконгската борса. Индексът Hang Seng записа ръст от 0,47%

Инвестиционните посредници Citic Securities, Haitong Securities и Huatai Securities отчетоха поскъпване на акциите съответно с 6%, 5,16% и 6,12%. 

Японските акции не успяха да задържат инерцията от предния ден. Индексът Nikkei 225 се понижи с 0,37% и приключи търговията под границата от 20 000 пункта.

Акциите на Yahoo Japan поскъпнаха с 2,5%, след като Wall Street Journal съобщи, че Yahoo обмисля продажба на затруднения си интернет бизнес. Sharp отчете 3,17% поскъпване на акциите, след като фондът Innovation Network Corporation of Japan (INCJ) обяви, че планира да купи мажоритарен дял в компанията в рамките на сделка на стойност 200 милиарда йени (1,63 милиарда долара).

Акциите на японските автопроизводители се търгуваха смесено.

Южнокорейският индекс Kospi приключи търговията с понижение от 0,7%, тъй като неблагоприятните макроикономически данни влошиха нагласите сред инвеститорите.

Акциите на сините чипове – Samsung Electronics, Kepco и KB Financial Group – се търгуваха на червена територия – между 1,4 и 2%.

Австралийският индекс S&P ASX 200 затвори с понижение от 0,12% въпреки добрите данни за ръста на БВП през третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още