IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shanghai Composite изкачи 3-годишен връх

Засилването на йената постави под натиск акциите на Токийската борса

10:51 | 10.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Shanghai Composite изкачи 3-годишен връх

Азиатските борси затвориха разнопосочно в понеделник на фона на икономическите данни от Китай и срещата на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) от уикенда.

Китайският инфлационен натиск остана слаб през октомври, като годишното изменение в индекса на потребителските цени запази позиции при 4-годишното дъно от 1,6%. Резултатът съвпадна с предварителните пазарни прогнози.

Докладът на властите в Пекин показа също, че цените на производител са ускорили спада си до 2,2% през октомври от 1,8% през септември, отбелязвайки 32-ия пореден месец на червена територия. Анализаторите очакваха забавяне на производствената инфлация до -2%.

Междувременно годишният темп на прираст на вноса и износа на Китай се забави допълнително през октомври. Износът нарасна c 11,6%, забавяйки се от постигнатия през септември скок от 15,3 на сто. Вносът пък се разшири с годишен темп от 4,6%, спадайки рязко от постигнатото покачване от 7% през септември.

По този начин външнотърговският излишък на втората най-голяма икономика в света достигна 45,4 млрд. долара – резултат, близък до исторически рекордните нива.

Новините засилиха китайския бенчмарк Shanghai Composite с над 2% на сто до най-високите му нива на затваряне от ноември 2011 г.

Финансовите компании бяха сред най-големите печеливши. Minsheng Bank се покачи с над 4 на сто, докато Shanghai Pudong Bank завърши с ръст от 3,6 на сто.

Японският индекс Nikkei 225 спадна до едноседмично дъно на фона на по-силната валута. Йената се засили до 114 за долар, отстъпвайки от 7-годишния минимум от 115,6 в петък.

Инвеститорите реагираха също така на новината в местните медии, че премиерът Шиндзо Абе обмисля свикването на предсрочни избори, ако бъде забавено второто покачване на данъка върху продажбите до 10%.

Nippon Telegraph и Telephone Corp загубиха по 4%. Двете компании представиха песимистични тримесечни отчети, което ги накара да понижат очакванията си за годишната оперативна печалба.

Производителят на въздушни възглавници Таката изтри 17 на сто, разширявайки загубата си от петък, след новината за открити дефекти в продуктите на компанията.

В Австралия S&P ASX 200 удари нов двумесечен връх в началото на търговията преди да изтрие печалбите.

Westpac спадна с 4% след новината, че няма да предостави дивидент. Това предизвика разпродажби и в други компании от сектора, като Australia New Zealand Banking и Macquarie изгубиха по 1%.

Южнокорейските акции затвориха на едноседмичен връх след новината, че страната е постигнала споразумение за свободна търговия с Китай по време на срещата на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС).

Тласък дадоха големите компании, като Hyundai Motor и Samsung Electronics, които добавиха съответно 3% и 6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още