IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпродажбите на акции по света застигнаха и Азия

Фондовите борси на континента продължиха негативния тренд на фона на ескалацията на политическата нестабилност в Йемен

10:53 | 26.03.15 г.
Разпродажбите на акции по света застигнаха и Азия

Азиатските фондови борси продължиха негативния тренд на Wall Street и поеха надолу в четвъртък на фона на ескалацията на политическата нестабилност в Йемен.

Във фокуса бе ситуацията в Близкия изток, където военно-въздушните сили на Саудитска Арабия нанесоха удари по позициите на шиитските бунтовници "хути", известни също като "Ансар Аллах". По-рано бунтовниците достигнаха Аден, като присъединили се към тях армейски подразделения превзеха международното летище в града.

Впоследствие стана ясно, че президентът на Йемен Абд Рабу Мансур Хади е напуснал своя дворец в град Аден, където пребиваваше, след като бунтовниците превзеха столицата Сана. От правителството на Йемен отричат информацията, че президентът е напуснал страната. По думите на представители на йеменското правителство Абд Рабу Мансур Хади се намира в сигурно убежище в рамките на Аден.

Японският индекс Nikkei 225 спадна до 10-дневно дъно, отстъпвайки допълнително от 15-годишния връх от началото на седмицата.

Книжата на производителите на чипове бяха най-тежко засегнати, като Sumco и Tokyo Electron изтриха по над 5%.

Други технологични акции също пострадаха, като Fujitsu и Sony изгубиха по около 3%.

В Китай Shanghai Composite бе единственият голям индекс в региона, който затвори на зелено благодарение на представянето на енергийните акции. Въпреки това търговията бе накъсана, като бенчмаркът се луташе между ръстове и загуби.

PetroChina и Sinopec добавиха съответно 6% и 3%, стимулирани от по-високите цени на енергийните стоки.

Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 затвори на едноседмично дъно, отчитайки най-голямото си дневно понижение от декември насам и отдалечавайки се от границата от 6 000 пункта.

Банките бяха подложени на разпродажби. Australia New Zealand BankingNational Australia BankWestpac и Commonwealth Bank of Australia изгубиха по над 2%. Капитализацията на Bank of Queensland спадна с 3,3% въпреки оповестената рекордна печалба за първото фискално полугодие в размер на 167 млн. долара.

Myer изтри над 4% след новината, че е предявен иск от страна на акционерите.

Южнокорейските акции отстъпиха до 10-дневно дъно, притиснати от разпродажбите в технологичния сектор. Samsung Electronics бе най-големият губещ в състава на KOSPI, смъквайки се с повече от 4%, докато производителят на чипове SK Hynix изгуби 2,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още