IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потреблението в Япония през февруари расте за пръв път от шест месеца

Безработицата се повишава леко, а продажбите на дребно растат с 0,5 на сто на годишна база

10:44 | 29.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Потреблението в Япония расте през февруари за пръв път от шест месеца, но забавеният ръст на заплатите и опасенията за световната икономика подсказват, че правителството остава под натиск да намери начин да стимулира икономиката, пише агенция Ройтерс.

Безработицата се повишава леко, което подсказва, че подобренията на трудовия пазар през последно време изглежда се забавят. 

Разходите на домакинствата растат с 1,2% на годишна база през февруари, като повишението е насърчено от разходите за медицински грижи, автомобили, хранене навън и мобилни услуги. Прогнозите бяха за спад от 1,5 на сто, след като през януари беше отчетено понижение от 3,1%.

Отделни данни показват, че продажбите на дребно растат с 0,5 на сто на годишна база през втория месец от годината, което е по-малко от прогнозата за 1,7-процентово повишение.

Безработицата расте с 0,1 процентен пункт до 3,3 на сто, а очакванията на анализаторите бяха за непроменена стойност.

Ройтерс посочва, че потреблението в Япония изпитва затруднения да се възстанови, откакто властите увеличиха ДДС през през 2014 г. През 2017 г. се очаква поредно повишение на същия данък, което е част от двустепенен план за осигуряване на финансиране на разходите в здравеопазването.

Компаниите увеличават заплатите с 2,1% на годишна база, показват данните на Конфедерацията на японските синдикати, което е по-малко от увеличението миналата година (2,4%).

„Очаквам потребителските разходи да продължават да растат, но повишенията ще бъдат умерени, предвид слабото търсене на трайни стоки“, казва Хиденобу Токуда, старши икономист в Mizuho Research Institute. “Все още има логика в това правителството да обмисли някакви стимули”, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още