IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Песимистичните очаквания за световната икономика засегнаха и борсите в Азия

Само пазарът в Шанхай отчете повишение, достигайки нов 18-месечен връх

11:17 | 08.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Песимистичните очаквания за световната икономика засегнаха и борсите в Азия

Водещите индекси на азиатския континент спаднаха в сряда след песимистичните очаквания за бъдещето на световната икономика. Позитивна нотка дойде единствено от Шанхай, където пазарът отвори за първи път в последната седмица след честването на национален празник в Китай.

Разочароващите данни от Германия – най-голямата икономика в еврозоната, засегнаха настроенията. Страната отчете шокиращо 4% месечен спад в индустриалното производство за месец август, най-лошите данни от пет години.

Освен това Международният валутен фонд (МВФ) понижи оценката си за глобалната икономика. Организацията вече очаква растеж от 3,8% през следващата година, което е спад от прогнозата от юли в размер на 4 на сто.

"Реакцията на пазара спрямо понижаването на перспективите за 2015 г. от МВФ може да е катализатор за разпродажбите в рамките на деня, но това в никакъв случай не е единствената причина за глобалното безпокойство", каза пред CNBC Евън Лукас, пазарен стратег в IG.

Китайският бенчмарк Shanghai Composite нарасна до нов 18-месечен връх след колеблива сесия. Индексът удари 18-месечен връх през последните шест поредни търговски дни.

Инвеститорите пренебрегнаха данните на HSBC, показващи, че активността на сектора на услугите е отслабнала от 17-месечен връх през август.

Компаниите от сектора на недвижимите имоти отчетоха повишения, след като Пекин обяви нови мерки за стимулиране, които ще имат за цел да насърчат търсенето на имоти. Vanke и Shanghai Shimao добавиха по 3 на сто.

Търговците на дребно затвориха със смесени резултати, след като ръстът на продажбите на дребно по време на едноседмичната почивка се забави до 12,1% от 13,6% през същия период на миналата година. Beijing Wangfujing Department Store изтри 0,8 на сто, докато Beijing Hualian Department Store нарасна с 0,3 на сто.

Японският индекс Nikkei 225 се понижи до повече от едномесечно дъно по-рано по време на сесията, за да затвори все пак с по-леко понижение за втори пореден ден. Междувременно йената се отдалечи от триседмичния връх спрямо долара, след като излишъкът по текущата сметка през август надхвърли очакванията.

Производителите бяха сред най-големите губещи. Hitachi изтри повече от 3 на сто, докато Komatsu спадна с 2 на сто.

S&P ASX 200 в Австралия затвори на 8-месечно дъно след едноседмичния минимум в предходната търговия.

Добивните дружества отстъпиха, въпреки че цената на железната руда се повиши до 80 долара за тон. Капитализациите на Rio Tinto, BHP Billiton и Fortescue Metals обаче спаднаха с по повече от 1%.

Южнокорейските акции от индекса KOSPI завършиха на най-ниското си ниво от май, въпреки че властите в Сеул обявиха мерки в подкрепа на износителите от въздействието на по-слабата йена.

Гигантите Samsung Electronics и Hyundai Motor затвориха с по повече от 2 на сто надолу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още