IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите в Азия затвориха със смесено представяне

Липсата на значими новини насочи инвеститорските погледи към състоянието на трудовия пазар в САЩ

10:47 | 12.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пазарите в Азия затвориха със смесено представяне

Азиатските фондови борси започнаха новата седмица със смесено представяне, тъй като поради липсата на значими новини инвеститорските решения продължиха да са под влиянието на разочароващите данни за трудовия пазар в САЩ.

Данните от края на миналата седмица показаха, че американската икономика е създала значително по-малко работни места от очакваното през последния месец на 2014 г., показаха данните на Бюрото за трудова статистика.

Заетостта извън американския селскостопански сектор се е увеличила с 252 000 през декември, което е спад спрямо ревизираните в посока нагоре 353 000 в предходния месец.

Същевременно безработицата в Щатите отстъпи леко до 5,6%, отчитайки най-ниския си резултат от юни 2008 г. Пазарните участници предвиждаха по-лек спад до 5,7%.

Връщайки се в Азия, китайският бенчмарк Shanghai Composite отстъпи с 1,7%, удряйки 10-дневно дъно.

Сред най-активно търгуваните книжа бяха тези на Agricultural Bank of China и Citic Securities, изгубили съответно 2,1 на сто и 4%. China Construction Bank изтри 2,3%, а China Merchants Property и Poly Real Estate – по над 3 на сто.

В Хонконг индексът Hang Seng прекрати спада си, добавяйки 0,5 на сто на фона на ръстовете от по повече от 10% на Hutchison Whampoa и Cheung Kong.

Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 затвори с отстъпление, провокирано до голяма степен и от поскъпването на местния долар до близо едномесечен връх спрямо зелените пари.

Спадът в цените на желязната руда засегна добивните дружества. Големите играчи като Fortescue Metals и BHP Billiton затвориха с понижения от 3,2 и 2,2%, а Atlas Iron изтри 15 на сто.

В Южна Корея KOSPI бе засегнат от спадовете на гигантите. KB Financial изтри 3%, докато Hyundai Motor потъна с почти 2% след новината, че автомобилният износ на Южна Корея е намалял за втора поредна година през 2014 г. Капитализацията на Kia Motors пък спадна с 0,8 на сто.

Пазарите в Япония останаха затворени заради честването на празника Отошидама.

Информации в местните медии показаха, че правителството на Шиндзо Абе ще предложи рекорден бюджет за следващата финансова година в размер на повече от 800 млрд. долара. Целта е да се подкрепи растежът в третата по големина икономика в света, която продължава да буксува въпреки съвместните стимулиращи мерки на правителството и централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още