IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново земетресение от 7,4 по Рихтер разтърси Непал

За момента се съобщава за най-малко 4 жертви и 12 ранени

12:59 | 12.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ново земетресение от 7,4 по Рихтер разтърси Непал

Ново силно земетресение разтърси Непал във вторник, изкарвайки хиляди жители на столицата Катманду по улиците, предава Ройтерс. Природното бедствие дойде близо 20 дни след първото опустошително земетресение, което отне живота на над 8 000 души и унищожи стотици хиляди домове.

Новият трус бе с магнитуд 7,4 по Рихтер и разлюля Непал. За момента се съобщава за най-малко 4 жертви и 12 ранени. Катастрофалното заметресение на 25 април, което уби 8 хиляди, бе със сила от 7,9 по Рихтер, а на следващия ден имаше трус с магнитуд от 6,9.

Първо бе съобщено, че трусът е със сила 7,1, но после данните бяха коригирани. Той е усетен в 9:50 часа българско време, с епицентър на 81 км източно от Катманду и на 23 км югоизточно от градчето Кодари, с дълбочина 19 км. Епицентърът е бил на 68 км западно от град Намче Базар, близо до най-високия връх на планетата – Еверест.

Хората в Катманду се втурнаха навън, предадоха репортери на Ройтерс. За момента няма съобщения за нанесените щети. Търговците затвориха магазините си.

Трусът бе усетен в цяла северна Индия и дори в столицата Ню Делхи, където сградите се люлееха в продължение на повече от минута, а хора излизаха по улиците.

"Това бе нещо наистина голямо", заяви Пракаш Шилпакар, собственик на магазин в Катманду, който все още се опитва да се свърже с родителите си в град Бактапур, опустошен на 25 април.

Говорителят на Световната организация по въпросите на миграцията Пол Дилън заяви, че от една сграда са били извадени няколко тела. Най-малко четирима души са загинали под развалините. От офиса на ООН за координация на хуманитарните въпроси също потвърдиха, че са рухнали няколко постройки. 

Има срутени сгради и три големи свлачища в град Чаутара, източно от Катманду, открити са и тела под руините, ранените са откарани в болница. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още