IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови многогодишни върхове за борсите в Токио и Шанхай

Японският индекс Nikkei 225 приближи 20 хил. въпреки поскъпването на йената

10:37 | 23.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нови многогодишни върхове за борсите в Токио и Шанхай

Капиталовите пазари в Токио и Шанхай изкачиха нови многогодишни върхове в понеделник, получавайки тласък и от силното представяне на Wall Street в края на миналата седмица.

Освен финансовите и икономически новини във фокуса на пазарите бе и неприятната новина за кончината на Ли Куан Ю, бившият министър-председател и основател на Сингапур, който почина на 91-годишна възраст в неделя. Въпреки това сингапурският индекс Straits Times нарасна леко с 0,2%, а сингапурският долар се търгуваше за 1,3762 щатски долара.

В Япония Nikkei 225 докосна нов 15-годишен връх, след като силният завършек на Wall Street в края на миналата седмица компенсира въздействието на поскъпващата йена.

Sharp отчете ръст от 4,6%, стимулиран от новината, че тайванската Hon Hai Precision Industry обмисля да обедини усилия в производството си с японския гигант. Сред другите износители Suzuki Motor и Nintendo нараснаха с 4,6% и 3,3%, а Toyota Motor – с 1,7%.

Китайският Shanghai Composite добави 1,5% до най-високото си ниво от май 2008 г., покачвайки се за девети пореден път.

Строителният и инфраструктурният сектори бяха сред най-добре представилите се. China Merchants Property напредна с 5,3 на сто, Gemdale, Poly Real Estate и China Vanke се изкачиха с по почти 3%.

В Хонконг Hang Seng ce покачи с 0,5 на сто на фона на представените корпоративни отчети. Най-голямата рафинерия в Азия Sinopec изтри 2,6% след публикуване на най-ниската годишна печалба от 2008 г. насам.

Австралийският S&P ASX 200 се колебаеше между печалби и загуби, за да остане в края на търговията под границата от 6 000 пункта.

От добивните дружества Fortescue Metals и Rio Tinto изтриха 1 на сто и 0,7%, докато Commonwealth Bank of Australia спадна с 0,9%.

Южнокорейският индекс KOSPI премина обратно на отрицателна територия след ръстовете през миналата седмица. Samsung Electronics и Posco отскочи добавиха 0,2% и 0,4 на сто, а Hyundai Motor изтри 1,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още