IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nikkei достигна нов 15-годишен връх

Заради китайската Нова година много от пазарите в Азия почиваха, но другите отчетоха положителни резултати

11:33 | 23.02.15 г.
Nikkei достигна нов 15-годишен връх

Първият ден от китайската Година на Овцата доведе до ръст в повечето азиатски пазари. Основен стимул бе постигнатата сделка между Гърция и еврозоната. Въпреки това обемът на търговията остана скромен, тъй като борсите в Китай, Тайван и Виетнам остават затворени заради новогодишния празник, пише CNBC.

Wall Street създаде позитивно настроение, затваряйки търговията в петък на зелено, след като финансовите министри на Гърция и на еврозоната се съгласиха да удължат с четири месеца финансовата помощ за страната. Индексът Dow Jones Industrial Average приключи с ръст от 0,9%, а S&P 500 и Nasdaq нараснаха с по 0,6%.

Въпреки това анализаторите остават предпазливи, твърдейки, че гръцката криза „още не е прескочила трапа“. „Гърция има време до днес да даде своя списък с реформи на европейците, така че все още има несигурност на пазара дали списъкът ще задоволи германците. Удължението на програмата е позитивен сигнал, но има още много да се случва“, заяви Клайв Макдонъл, директор на Equity Strategy в Standard Chatered за CNBC.

Японският индекс Nikkei 225  приключи търговията с нов 15-годишен връх след ръст от 0,7%. Йената се търгуваше близо до нивото от 119 за 1 долар.

Сред основните износители акциите на Mitsubishi Electric и Toyota Motor добавиха съответно 0,8% и 0,6% към стойността си, а Canon и Sony – 0,3% и 0,1%. Toshiba изличи предишния ръст и приключи деня без промяна.

Междувременно трима членове на борда на Централната банка на Япония изразиха съмнение, че тя ще постигне целта си за инфлацията заради падащата цена на петрола.

Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 приключи търговията в понеделник с ръст от 0,5% и остана близо до седемгодишен връх. Въпреки това пазарът гледаше основно публикуването на отчети.

Сингапурският индекс STI добави 0,1% въпреки данните, че инфлацията е спаднала с 0,4% спрямо година по-рано, под очакванията на Ройтерс. Пазарът сега гледа към представянето на бюджета за 2015 г. от заместник-премиера и финансов министър Тарман Шанмугаратнам, като анализаторите очакват да бъде „народен бюджет“.

Хонконгският бенчмарк Hang Seng приключи с ръст от 0,4%, отстъпвайки от върха за два месеца и половина в началото на сесията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още