IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Междубанковият лихвен процент в Хонконг достигна рекордно високо ниво

Китайската централна банка изкупува юани на офшорния пазар, за да овладее слабостта на валутата

11:29 | 11.01.16 г.
<p>
	Хонконгската фондова борса. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Хонконгската фондова борса. Снимка: Архив Ройтерс

Китай отвори нов фронт във валутната си война, като започна да изкупува юани на офшорния пазар и по този начин доведе до рекордно високо ниво цената на кредитирането, пише Financial Times.

Овърнайт лихвата на междубанковия пазар в Хонконг (Hibor) се повиши от 4 на сто в петък до 13,4% в понеделник, което е най-високото ниво от 2013 г., когато е създаден измерителят. Ръстът показва как колебанията в китайската валута се отразяват на пазарите по целия свят с поетапното интернационализиране на юана, а Хонконг, който е най-големият офшорен пазар, поема тежестта. Освен това Hibor е показател за това, доколко Китайската централна банка е готова да подкрепя стойността на юана на офшорния пазар, коментира FT.

Едноседмичният междубанков лихвен процент скочи от 7,1 до 11,2%.

Китайската централна банка, която действа чрез държавни банки в Хонконг, изкупува юани, за да ограничи слабостта на юана на офшорния пазар (CNH) и да свие разликата между неговата стойност и тази на валутата, която се търгува в страната (CNY), обяснява FT.

Когато банката изкупува юани на офшорния пазар, тя на практика намалява предлагането на валутата за междубанковото кредитиране. Освен това така тя оказва негативно влияние на краткосрочната валутна търговия, която се възползва от слабия юан.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още