IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските борси успяха да излязат на зелено

Въпреки положителния старт на седмицата обаче борсата в Токио затвори с понижение във вторник

10:58 | 08.09.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайският индекс Shanghai Composite отбеляза сериозен скок в последния час на търговия във вторник, затваряйки с повишение от 2,93% до 3170,5 пункта. Междувременно останалата част от Азия остана на червено заради продължаващите опасения за световния икономически растеж, като японският индекс Nikkei 225 дори изгуби печалбата си, натрупана през последната година, съобщава CNBC.

Wall Street бе затворен в понеделник заради Деня на труда, но фючърсите на индексите отчетоха ръст, което предполага положителна сесия и на американските фондови пазари, когато търговията стартира отново във вторник.

Китайските фондови пазари преминаха през поредната накъсана сесия. В съответствие с промяната при основния индекс, индексът на сините чипове CSI300 и по-малкият Shenzhen Composite излязоха на зелено с ръст от съответно 2,6% и 3,8%.

Индексът на Хонконг Hang Seng отчете повишение от 1,6% в късната търговия. След печелившите беше Glencore, чиито акции поскъпнаха с 2% след скок от почти 7% на лондонската борса в понеделник. Компанията в сферата на търговията със суровини заяви, че предприема план за преструктуриране, за да преобрази бизнеса си в отговор на сриващите се цени на суровините.

Японският индекс Nikkei 225 се търгуваше на червено в късната търговия и финишира със спад от 2,4% до под 17450,77 пункта. Така индексът изгуби печалбата, натрупана през последната година.

Акциите на брокерската къща Nomura Holdings поевтиняха с 3%, след като Barclays намали рейтинга ѝ до underweight от equal weight.

Компаниите износителки бяха сред губещите на фона на поскъпването на йената спрямо долара. Цената на акциите на Sony спадна с 3,2%, а други сини чипове като Canon и Toyota Motor отчетоха понижение от съответно 2% и 0,6%.

Въпреки ръста си в понеделник акциите на Toshiba се сринаха с 4,4%, след като компанията отчете нетна загуба от 37,8 млрд. йени за последната фискална година в понеделник.

Австралийският индекс S&P ASX 200 се представи най-добре в Азия с ръст от 1,7%, подкрепен от сериозни печалби в енергийния и банков сектор.

Петролните компании бяха сред най-добре представилите се, след като Woodside Petroleum обяви предложение за поглъщане на Oil Search за 8 млрд. долара. Цената на акциите на Oil Search скочи с 17,3%, а на Woodside Petroleum се понижи с 3%.

Акциите на Santos, която през миналия месец заяви, че е отворена за предложения за сливане или придобиване, поскъпнаха с 5,3%.

В сектора на ресурсите цената на акциите на BHP Billiton се покачи с 2,1% а тези на конкурента ѝ Rio Tinto с 2,2%, след като цената на основните метали започна да се възстановява.

Australia and New Zealand Banking поведе банковия сектор с ръст на акциите от 3,1%, а акциите на Westpac, National Australia Bank и Commonwealth Bank of Australia поскъпнаха с между 2% и 2,5%.

Южнокорейският индекс Kospi не успя да задържи печалбата си от по-рано и завърши с 0,2% надолу, отбелязвайки понижение за трета поредна сесия, въпреки че вонът се възстанови от петгодишния си минимум. По-рано в сесията валутата потъна с 0,4% до 1208,8 на фона на очакванията, че търсенето на долара ще се повиши заради продажбата на най-голямото международно подразделение на Tesco – Homeplus.

Сред губещите бе Kepco, който затвори с 2,1% надолу, а цената на акциите на фармацевтична компания Hanmi Pharm Co. се срина с 14,5%. Подиндексът на фармацевтичните акции отчете лоша сесия, приключвайки с понижение от 5,7%.

Компаниите износителки отчетоха ръст на фона на по-слабата валута. Акциите на Hyundai Motor и Kia Motors поскъпнаха съответно с 3% и 1,6%, а тези на Samsung Electronics – с 1,7%.

Още новини от Китай - във видеото на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още
Финанси виж още