IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран забавя проверка на ООН за ядреното му минало

Нежеланието на Техеран да сътрудничи може да попречи на вдигането на санкциите срещу страната

11:16 | 26.03.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кадър от преговорите между САЩ, Европейския съюз, други държави и Иран за ядрената му програма. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кадър от преговорите между САЩ, Европейския съюз, други държави и Иран за ядрената му програма. Снимка: Ройтерс

Преговорите за ядрената програма на Иран достигнаха до сериозен препъникамък седмица преди ключовия краен срок. Техеран отказ да сътрудничи на проверка на ООН дали страната се е опитала да изгради ядрено оръжие в миналото, обявиха запознати с преговорите източници, цитирани от The Wall Street Journal.

Източниците заявиха, че в отговор на това САЩ и неговите дипломатически партньори преразглеждат своите искания към Иран, за да се отговорят на тези опасения, преди да се съгласят с финализирането на ядрена сделка, която да отмени санкциите на ООН срещу страната.

„Прогресът (в преговорите - бел. ред.) е много ограничен", коментира пред The Wall Street Journal Юкия Амано, който е ръководител на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) на ООН. “Не са поставяни повече нови въпроси".

Държавният секретар на САЩ Джон Кери ще възобнови преговорите в Лозана в четвъртък с иранския си колега Джавад Зариф. Двете страни целят да постигнат ядрено споразумение.

Към двамата дипломати се очаква да се присъединят по-късно през седмицата и външните министри на Франция, Германия, Великобритания, Китай, Русия и Европейския съюз. Целта им е да постигнат политическо съгласие в срок до 31 март, което да ограничи иранската ядрена програма в замяна на вдигането на западните санкции.

Отказът на Иран да изпълни плана за работа на МААЕ заплашва да подкопае перспективите за това всеобхватно споразумение, твърдят дипломати, участващи в преговорите. Способността на МААЕ и световните сили да проверят дали Иран ще спазва всяка бъдеща сделка, за да не започне да разработва ядрено оръжие, зависи отчасти от разбиране за миналото му дейност, твърдят тези дипломати.

Западът обвинява Иран за провеждане на свързани с оръжия тестове във военни обекти в близост до Техеран, както и в оперирането на тайни правителствени служби, посветени на тази работа. Американски разузнавателни агенции стигнаха до заключението, че Иран е имал специална програма за разработване на ядрени оръжия, която те смятат, че до голяма степен е приключила през 2003 г.

Потенциално споразумение за ядрената програма на страната би довело до отмяна или облекчаване на западните санкции срещу страната. “Когато бъдат вдигнати санкциите ще бъде наше естествено и законно право да увеличим продажбите на петрол, за да повишим пазарния си дял“, заяви този месец Мохсен Гамзари, директор за международните отношениея на National Iranian Oil, цитиран от агенция Mehr

САЩ и Европейският съюз наложиха през 2012 г. санкции върху Иран, забраняващи вноса, покупката и транспорта на ирански петролни продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
Защо не си кажете в прав текст, че НЕ ИСКАТЕ отмяна на санкциите, ами си измисляте поводи кой от кой по смешни за да протакате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още