IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският индекс Nikkei прекъсна 5-дневната негативна серия

Инвеститорите в Азия анализираха икономическите данни от Китай, Южна Корея и Индия

11:20 | 15.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Японският индекс Nikkei прекъсна 5-дневната негативна серия

Повечето индекси на водещите борси в Азия приключиха търговията в сряда с повишения, пише CNBC. Инвеститорите на континента анализираха новините от Китай, Южна Корея, Сингапур и Индия. По-евтината йена пък стимулира японските акции.

Основният борсов индекс в Япония - Nikkei 225, се покачи с 0,92% до 15 073,52 пункта, като по този начин прекъсна 5-дневната негативна серия. Китайските инвеститори не се впечатлиха от новите данни за инфлацията. Индексът Shanghai Composite затвори с ръст от 0,63% до 2 374,26 пункта. Хонконгският Hang Seng е нагоре с 0,6% до 23 174 пункта.

В Австралия бенчмаркът S&P/ASX 200 се покачи с 0,73% до 5 245,60 пункта. Южнокорейският KOSPI бе сред най-зле представящите се в региона след действията на централната банка. Индексът записа спад от 0,17% до 1 925,91 пункта. В Индия пък SENSEX заличи 0,13% от стойността си до 26 349,33 пункта.

Икономическите данни показаха, че през септември инфлацията в Китай се забавя до 1,6% годишно. На месечна база индексът на потребителските цени нараства с 0,5%. За сравнение – през август спрямо юли покачването бе с 0,2%. Незадоволителните данни подхранват очакванията на пазарните участници за предоставяне на повече стимули от страна на Централната банка на Китай.

Централната банка на Южна Корея оряза основния лихвен процент за втори път в рамките на три месеца – с 25 базисни пункта до 2%. Ходът на институцията, който бе очакван от пазарните участници, е насочен към стимулиране на икономическото възстановяване, което все още е много бавно.

През септември търговският дефицит на Индия изкачва 16-месечен връх. Недостигът нараства със 132,7% на годишна база най-вече заради сериозното покачване на вноса над износа. През осмия месец на годината износът възлиза на 28,9 млрд. долара, докато вносът се равнява на 43,15 млрд. долара.

Продажбите на домове в Сингапур пък скачат с 48% на месечна база през септември, след като строителите предложиха нови проекти за продан на фона на спадащи цени.

На борсите в Япония акциите на енергийните компании поевтиняват в унисон със спадащите цени на петрола. Цените на акциите на Inpex и Japan Petroleum Exploration се понижиха с 1,3% и 2%, съответно.

Toyota Motor заличи загубите, за да затвори с 0,2% ръст в цената на акциите си. Автопроизводителят съобщи, че инвестицията за 187 млн. долара в завод за производство на нови пикапи в Турция ще заработи през 2016 г.

На борсите в Австралия фармацевтичната компания CSL увеличи с 1,4% пазарната си капитализация, след като обяви, че ще изкупи обратно свои акции за 827 млн. долара през следващите 12 месеца.

Книжата на Woodside Petroleum поевтиняха с 0,2 на сто, след като цените на петрола намаляха с повече от 4 долара снощи.

В Южна Корея сините чипове бяха подложени на разпродажби. Книжата на SK Innovation и тези на LG Electronics се сринаха с по 1,5 на сто.

Samsung Electronics пък сви с 0,2 на сто капитализацията си. По информация на корейски медии основателят на Facebook Марк Зукърбърг се е срещнал с вицепрезидента на Samsung Ли Джей-йон в Сеул. Според журналистите целта на срещата е било бъдещо сътрудничество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още