IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азия затвори на червено под натиска на слабите данни от Китай

Единствен Shanghai Composite отчете повишение от близо 3%

11:42 | 10.12.14 г.
Азия затвори на червено под натиска на слабите данни от Китай

Азиатските индекси отчетоха отстъпления в сряда на фона на песимистичните данни за инфлацията в Китай, които стреснаха пазарите. Натиск оказаха и политическата несигурност в Гърция, както и продължаващият спад на цените на петрола.

Измерен на месечна база, индексът на потребителските цени в Китай спадна с 0,2 на сто през ноември. Експертите прогнозираха, че инфлацията ще остане без промяна, след като през октомври показателят също не помръдна.

Новината не спря устрема на Shanghai Composite, който добави над 2 на сто в сряда в силно волатилна сесия.

Данните от страната показаха, че инфлацията в Китай се е забавила още през ноември. Индексът на потребителските цени се повиши с 1,4% на годишна база – най-бавното темпо от ноември 2009 г. насам. Цифрата е под прогнозите на анкетираните от Ройтерс анализатори за ръст от 1,6% и под октомврийските 1,6 на сто.

Междувременно в Хонконг Hang Seng добави 0,4%. Акциите на най-големия китайски производител на ядрена енергия CGN Power бяха в светлината на прожекторите, добавяйки 20 на сто в борсовия си дебют.

"Не съм изненадан от ръста (на капитализацията на CGN Power – бел. ред.). В края на деня търсенето на книжата бе 20 пъти повече от очакваното", заяви пред CNBC Филип Еспинас, автор на "IPO: A Global Guide".

Японският индекс Nikkei 225 разшири загубите и ce търгува в близост до двуседмично дъно, след като йената добави 0,6% до 118,9 за долар.

Данните на японското правителство показаха, че оптимизмът на големите местни производители е нараснал по-малко от очакваното в периода октомври-декември. Експертите вижда условия за задълбочаване на спада в следващото тримесечие.

Сред най-губещите бяха Jtekt и Daiwa House Industry, която изтриха по близо 6%. Книжата на Sharp и Honda пък поевтиняха с по 3 на сто.

S&P ASX 200 в Австралия се възстанови от едноседмичното дъно от 5 222 пункта, достигнато в сутрешната сесия.

Търговците на дребно отчетоха леки покачвания преди публикуването на данните за потребителските нагласи през декември. Капитализацията на Myer остана почти без промяна, докато Harvey Norman изтри 0,8%.

Добивните компании отчетоха смесени резултати, след като цените на петрола продължиха да спадат по време на сесията в Азия. Santos отстъпи с почти 1 на сто, докато Woodside Petroleum изтри 1,5%.

Банковите акции бяха най-големите губещи, като тези на Westpac Bank и Macquarie Group изгубиха по 1,6% от стойността си.

В Южна Корея KOSPI затвърди азиатското отстъпление, спадайки до триседмично дъно в сряда.

Капитализацията на Samsung Electronics спадна с над 2 на сто, докато Posco изтри 1,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още