IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските индекси затвориха на червено

Борсите на континента останаха под натиска на подновения спад на цените на петрола и политическата нестабилност в Гърция

11:16 | 30.12.14 г.
Азиатските индекси затвориха на червено

Подновяването на спада на цените на петрола и засилващата се тревога за ситуацията в Гърция повлякоха надолу водещите борси в Азия във вторник. Песимистичните нагласи дойдоха въпреки относителното спокойствие в САЩ, където индексите замръзнаха в понеделник.

В Япония Nikkei 225 затвори на половин месечното дъно от 17 450 пункта на фона на подобряването на позициите на йената. По този начин бенчмаркът затвори годината с повишение от 7,1 на сто след разширението от над 40% през миналата година.

Натиск оказаха гигантите Fast Retailing, Softbank и Fanuc, които изтриха стойности в диапазона 1,5-1,9 на сто.

Междувременно управляващата коалиция в Япония одобрила план за данъчна реформа, която ще намали ставката на корпоративния данък от април и предвижда по-нататъшно намаляване през следващите години. Ходът е част от опитите на премиера Шиндзо Абе да засили рентабилността на фирмите и да ускори икономическия растеж.

Ангажиментът, който се съдържа в проекта за данъчна реформа, предвижда да се намали общата ефективна ставка на корпоративния данък с 2,51 процентни пункта до 32,1%.

Данъчната реформа следва пакета от икономически стимули на стойност 29 милиарда долара, който бе одобрен от правителството наскоро.

Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 също завърши със спад във вторник под натиска на слабото представяне на добивните компании.

Santos и Liquefied Natural Gas изтриха по повече от 3%, докато капитализацията на Oil Search спадна с 1,5%. Златодобивните компании също изгубиха позиции, като книжата на Alacer Gold и Evolution Mining поевтиняха съответно с 3,6% и 0,8%.

Южнокорейските акции затвориха на 10-дневно дъно след волатилна търговия.

Samsung Electronics добави скромните 0,2%, а производителят на стомана Posco и Hyundai Motor изтриха съответно 1,3 на сто и 1,5%.

В Китай Shanghai Composite остана практически без изменение в накъсана търговия. Сред активно търгуваните компании бяха Everbright Bank, която добави 8%, и Citic Securities, която отчете повишение от 4%.

В Хонконг индексът Hang Seng спадна с 1,1%, за да удари едноседмично дъно.

Междувременно продължава търсенето на полет QZ8501 на AirAsia. Самолетът, който изчезна от радарите в неделя, превозва 162 души - 155 пътници, двама пилоти, един инженер и четиричленен екипаж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още