IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските индекси се върнаха към растеж въпреки кризата в Русия

Пазарните участници останаха фокусирани върху предстоящото последно за годината заседание на Федералния резерв на САЩ

10:29 | 17.12.14 г.
Азиатските индекси се върнаха към растеж въпреки кризата в Русия

Азиатските акции възстановиха част от загубите си след тежките разпродажби във вторник въпреки кризата в Русия. Инвеститорите насочиха поглед към последното за годината заседание на Федералния резерв на САЩ.

"Азия преживява някои смесен резултати преди срещата на Федералната комисия за открития пазар (FOMC)", посочи пазарният стратег в IG Стан Шаму. "Има много неща, за които инвеститорите да се тревожат в момента, но доминиращата тема е нервната търговия в развиващите се пазари", изтъкна той.

Пазарните участници очакват в сряда сигнали дали Фед ще потвърди позицията си, че ще запази рекордно ниските лихви "за значителен период от време". В последните седмици щатският долар бележи възход в основните курсове, което кара мнозина да прогнозират, че централната банка може и да предприеме по-предпазлива реторика по отношение на паричната политика.

Японският търговски дефицит се разшири през ноември, но в по-малка от очакваното степен. Некоригираната разлика между износа и вноса на Страната на изгряващото слънце нарасна до 891,90 млрд. йени през единадесетия месец от ревизираните 736,9 млрд. йени през октомври. Анализаторите очакваха дефицит в размер на 992 млрд. йени.

Износът нарасна с 4,9% на годишна база – по-малко от очакваното покачване в размер на 7%. През октомври експортът се покачи с 9,6 на сто. Вносът пък отстъпи с 1,7% спрямо същия период на миналата година в сравнение с очакваното покачване от 1,6%.

Китайските акции завършиха близо до едноседмичен максимум в сряда с оглед на доброто представяне на банковия сектор.

Citic Securities и Minsheng Bank се повишиха с максимално допустимите 10 на сто, докато Haitong Securities и Hua Xia Bank добавиха съответно 8,3 и 7,4%.

В същото време юанът запази позиции спрямо долара в сряда, след като централната банка установи 10-дневната си пълзяща средна на нов 10-месечен връх.

В Хонконг ключовият индекс Hang Seng се придвижи леко надолу, за да докосне най-ниските си нива от 3 октомври.

Капитализацията на Geely Automobile спадна със 17 на сто, след като компанията предупреди, че нетната ѝ печалба за 2014 г. ще бъде засегната от поевтиняването на руската рубла.

Японският бенчмарк Nikkei 225 успя да излезе на плюс, пренебрегвайки по-силната йена и колебливите данни за външната търговия.

Honda Motor компенсира загубите, за да добави 0,9%, въпреки че местно издание съобщи, че автомобилният производител ще похарчи повече от 168 млн. долара за отстраняване на проблемите с въздушните възглавници.

Panasonic и Nikon останаха под натиск, губейки съответно 1,2 и 0,8%.

Австралийските акции затвориха с незначителен ръст за първи път от шест сесии. Отскокът в добивния сектор помогна на бенчмарка S&P ASX 200 да се отърси от мечите настроения от последните седмици.

Rio Tinto и BHP Billiton затвориха с покачвания от съответно 1,4% и 0,4%. След тежките загуби в последните сесии Santos напредна c 4,3%, докато Oil Search и Woodside Petroleum се покачиха съответно с 3,4% и 3%.

В Южна Корея KOSPI падна под чертата в последния час на търговията в сряда, като загубите на сините чипове компенсираха стабилното представяне на сектора на услугите.

Автомобилните производители Hyundai Motor и Kia Motors изгубиха 3,2 и 4,6%, а Samsung Electronics изтри 1%.

Най-голямата електрическа компания в страната Kepco нарасна с 1,6%, докато Kepco Plant Service & Engineering Co добави 1,1% на фона на спекулациите, че може да има намаление на цените на електроенергията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още