IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските индекси откриха ноември с разнопосочни резултати

Китайският бенчмарк Shanghai Composite нарасна до 20-месечен връх

11:47 | 03.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Азиатските индекси откриха ноември с разнопосочни резултати

Азиатските индекси отчетоха смесени резултати в първия търговски ден през ноември, след като инвеститорите реагираха на новите данни за производствената активност в Китай. Настроението като цяло бе спокойно, като търговията в Япония остана затворена заради честването на официален празник (данните в таблицата са от последната сесия в Токио).

Производствената дейност в Поднебесната империя се е ускорила до 3-месечен връх през октомври според данните на британската банка HSBC. Индексът на мениджърите по покупките отчете ниво от 50,4 пункта спрямо окончателната оценка за септември от 50,2 пункта.

Докладът на HSBC бе публикуван след представянето в края на миналата седмица на правителствените данни за същия месец, които показаха спад до петмесечно дъно от 50,8 пункта спрямо 51,1 пункта през септември.

Други данни от страната показаха, че китайският сектор на услугите е нараснал с най-бавния си темп от девет месеца насам през октомври. Официалният секторен PMI индекс се понижи до 53,8 пункта от 54 пункта през септември.

Валутните движения бяха в центъра на вниманието, след като йената достигна 7-годишно дъно спрямо щатския долар. Причината бе, че в края на миналата седмица Японската централна банка изненада пазара с нова порция свеж паричен стимул и с новината за ребалансиране на портфейла на държавния пенсионен инвестиционен фонд.

В Китай Shanghai Composite Китай нарасна до 20-месечен връх, отчитайки ръст в пета поредна сесия.

Капитализацията на Guangzhou Shipyard International скочи с 10 на сто, след като дружеството обяви в петък, че ще закупи Huangpu Wenchong Shipbuilding за 741 млн. долара.

Dongfeng Motor затвори с ръст от над 1 на сто, въпреки че тримесечната печалба на автомобилния производител намаля с 16% на годишна база.

Хонконгските акции отбелязаха отстъпление след достигнатия 6-седмичен връх в началото на търговията.

Standard Chartered спадна с 2 на сто след новината, че директорите на банката обмислят да ускорят процеса по смяна на сегашния изпълнителен директор на компанията Питър Сендс.

В Австралия S&P ASX 200 приключи двудневната си положителна серия, затваряйки на червено въпреки 7-седмичния връх от 5 535 пункта в началото на търговията. Борсовият измерител нарасна с над 4 на сто през октомври, което го направи един от най-добре представящите се индекси в региона.

Австралийският долар спадна с близо 1 на сто до двуседмично дъно от 87 американски цента след новината, че новите разрешения за строителство на жилища са намалели с месечен темп от 11 на сто през септември.

Южнокорейските акции отстъпиха от 3-седмичния връх в петък, след като частен доклад за производствената активност отчете спад до 4-месечно дъно през октомври.

Междувременно вонът поевтиня до 7-месечно дъно срещу зелените пари.

Книжата на Kia Motors поевтиняха с 6 на сто, след като изпълнителният директор на автомобилния производител подаде оставка късно в петък, поемайки отговорност за стачките за заплати от служителите на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още