IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси реагираха разнопосочно на стрес тестовете на ЕЦБ

Пазарът оцени доклада като доста надежден, коментира експерт

12:00 | 27.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Азиатските борси реагираха разнопосочно на стрес тестовете на ЕЦБ

Азиатските борси отчетоха смесено представяне в понеделник след резултатите от стрес тестовете на Европейската централна банка (ЕЦБ) и възхода на Wall Street от края на миналата седмица.

Основният преглед на състоянието на финансовата система в еврозоната показа, че 25 от 130 банки не са преминали стрес тестовете. Резултатът все пак изненада положително анализаторите, които предвиждаха значително по-песимистични новини. 12 от тези 25 кредитора вече са направили желаните стъпки за набиране на капитал през тази година.

"Като цяло, пазарът изглежда намери този доклад за доста надежден и инвеститорите може би ще останат спокойни", коментира пред CNBC Стан Шаму, пазарен стратег в IG.

Междувременно американските индекси се покачиха в петък, с което Wall Street прекрати четирите си поредни седмици на спад след силните финансови отчети на компании като Microsoft.

Цялостното настроение на пазара бе предпазливо на фона предстоящото по-късно през седмицата заседание на Федералния резерв на САЩ. Очаква се централната банка да прекрати третия кръг на програмата си за количествено облекчаване и да даде индикации кога планира да покачи лихвените проценти за първи път след кризата от 2008 г.

"Очакваме прекратяване на стимулите в размер на 15 млрд. долара и малка промяна в реториката. Първото е предпоставено от устойчивостта на пазара на труда. Що се отнася до промяна на езика, тя може да бъде по-ефективен сигнал към промяна на ставките през декември", посочиха икономистите в Mizuho Bank в доклад.

Японският бенчмарк Nikkei 225 нарасна до нов двуседмичен връх за втора поредна сесия, след като йената поевтиня до триседмично дъно спрямо долара и до повече от двуседмичен минимум спрямо еврото.

Panasonic добави 1,2 на сто на фона на новината, че ще продаде на Funai Electric of Japan нерентабилното си звено Sanyo Television.

Капитализацията на Tokyo Electric Power нарасна със 17 на сто, след като вестник Nikkei съобщи, че фирмата може да публикува печалба преди облагането с данъци в размер на 125 млрд. йени за годината, приключила през март, в сравнение с 43,2 млрд. йени в предходната фискална година.

В Китай Shanghai Composite отстъпи, завършвайки на най-ниските си нива от септември и разширявайки загубите си в шеста поредна сесия. Междувременно хонконгският бенчмарк Hang Seng Index се срина с близо 1 на сто.

China Vanke изгуби 3,5%, след като съобщи, че брутният ѝ тримесечен марж на печалбата е спаднал с 1,1 процентни пункта в сравнение с година по-рано. Новината предизвика разпродажби в имотния сектор в страната, като China Merchants Property изтри също над 3 на сто.

Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 завърши на 6-седмичен връх, подкрепен от подема на финансовите акции.

Commonwealth Bank of Australia добави 1,6%, докато Macquarie, Westpac и Australia New Zealand Banking нараснаха с по 1%.

Акциите в Южна Корея се възстановиха след скромните загуби в петък, като фокусът бе върху компаниите от групата на Samsung. Samsung Heavy Industries и Samsung Engineering нараснаха с по над 7 на сто, след като акционерите одобриха сливането им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още