IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси последваха отстъплението на Wall Street

Фондовите пазари останаха под натиск поради възобновения спад на цените на петрола

11:28 | 09.12.14 г.
Азиатските борси последваха отстъплението на Wall Street

Азиатските фондови пазари продължиха низходящия тренд на Wall Street във вторник, оставайки под натиск поради възобновения спад на цените на петрола.

В Китай Shanghai Composite се срина с над 5% въпреки достигнатия 3,5-годишен връх от 3 091 пункта в началото на сесията. Анализаторите отдадоха отстъплението на очакванията за брутния вътрешен продукт през 2015 г., целевото равнище на който може да бъде понижено от властите в Пекин до 7 на сто.

"Интересен феномен за риска в краткосрочен план ще бъде това, което се случва с Китай, след тревожните цифри за търговското салдо в понеделник. На фона на забавящите се внос и износ напрежението около Китайската централна банка се развихря", каза пред CNBC Стан Шаму, пазарен стратег в IG.

В същото време цените на петрола cпаднаха до повече от 5-годишни дъна в азиатската търговска сесия, като брентът отстъпи под 66 долара за барел. Поредните спадове дойдоха на фона на ограничаването на прогнозите на някои от най-големите банки в света, както и след решението на Ирак да свие износните си цени за Азия и САЩ.

Банките бяха сред най-губещите на борсата в Шанхай, като спадове от по над 9% отчетоха ICBC, Bank of China, Bank of Communications и Agricultural Bank of China.

Хонконгските акции загубиха над 2% след ръста до 10-дневен максимум в понеделник. Спадът бе първият в последните три сесии.

Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 също отстъпи от 10-дневния връх от понеделник, а австралийският долар потъна до ново 4-годишно дъно спрямо зелените пари.

Производителите на енергия бяха тежко засегнати. Santos и Oil Search изтриха по 7%, а Origin Energy – 5 на сто.

Японските акции прекратиха седемте си поредни сесии на зелено, отстъпвайки от 7,5-годишния максимум от понеделник. Йената се търгуваше при 120,7 за долар, отстъпвайки от 7-годишно дъно в понеделник.

Настроенията също така бяха засегнати от анкета на Ройтерс, която показа, че по-голямата част от фирмите считат, че икономиката в застой или в рецесия.

Sony бе един от най-големите губещи компоненти в на състава на Nikkei 225, изтривайки 4% след кибератаката в понеделник срещу магазин на компанията.

Южнокорейските акции се понижиха за втори пореден ден, след като удариха едноседмично дъно в понеделник.

Корабостроителите отчетоха резки спадове. Hyundai Mipo Dockyard изгуби 5 на сто, а Daewoo Shipbuilding повече от 4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още