IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските акции поскъпнаха в четвъртък

Въпреки това волатилността на китайския фондов пазар остава повод за притеснение

11:56 | 16.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските акции поскъпнаха в четвъртък

Азиатските акции поскъпнаха в четвъртък, но волатилността на китайския фондов пазар остава повод за притеснение, пише CNBC.

Водещият индекс в Япония Nikkei 225 се покачи с 0,67% до 20 500,12 пункта и за трети пореден ден, за да затвори на 3-седмичен връх. Китайският основен бенчмарк - Shanghai Composite, добави 0,49% към стойността си до 3 824,19 пункта, след като откри сесията със спад от 2%.

Хонконгският Hang Seng се повиши с 0,43 на сто до 25 162,78 пункта. Южнокорейският KOSPI финишира с ръст от 0,72% до 2 087,89 пункта и се озова на 2-седмичен връх. В Австралия S&P/ASX 200 спечели 0,59% до 5 669,61 пункта, за да затвори на 3-седмичен връх.

Азиатската банка за развитие понижи прогнозите си за растежа на Китай и останалата част на развиваща се Азия за 2015 г. и 2016 г. най-вече заради по-бавния от очаквания растеж в най-голямата икономика на континента и развиващите се пазари там.

Институцията очаква, че развиваща се Азия ще расте с 6,1% през 2015 г. и с 6,2% през 2016 г. Мартенската прогноза на банката бе за ръст от 6,3 на сто и през двете години.

На борсите в Китай банковите акции натежаха на основния индекс. Книжата на Bank of China и Bank of Communications поевтиняха с по 2%.

Капитализацията на Hundson Technologies се срина с дневния лимит от 10% след спирането на откриването на нови сметки, след като регулаторите започнаха разследване спрямо практиките на компанията относно търговия на маржин.

В Хонконг акциите на Galaxy Entertainment изгубиха 2% от стойността си, с което дружеството поведе губещите в Hang Seng.

На борсите в Токио акциите на компаниите в отбранителния сектор привлякоха вниманието на инвеститорите, след като японският парламент прие нов закон за отбраната, който позволява на японски войници да се сражават в чужбина за пръв път от Втората световна война.

Книжата на Kawasaki Heavy Industries увеличиха с 1% стойността си, а тези на Fuji Heavy поскъпнаха с 0,7%.

Toshiba изгуби 1,5% от цената на акциите си след новините, че производителят на електроника може да бъде глобен с 3 млрд. долара заради счетоводни измами. Това се случва само ден след напускането на директора Хисао Танака и няколко от членовете на Борда на директорите.

В Австралия Rio Tinto прибави 0,3% към пазарната си капитализация след новините за 9% годишен ръст на добива на желязна руда през второто тримесечие.

Акциите на Woodside Petroleum поевтиняха с 1% след 15% спад на производството през тримесечието, а акциите на Whitehaven Coal се потопиха с 6% въпреки 66-процентния ръст на годишното производство.

В Южна Корея Samsung C&T и Cheil Industries спечелиха 3% и 5%, съответно, в навечерието на общото събрание на акционерите, на което трябва да се гласува спорното сливане между двете подразделения на Samsung.

Производителят на стомана Posco изтри 2,6% от пазарната си капитализация след годишен спад от 18,2% на оперативната печалба през второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още