IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страхът се връща на пазарите

Според МВФ вероятността еврозоната да изпадне отново в рецесия е поне 40%

18:00 | 08.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Въодушевлението на фондовите борси изчезна. Надеждите за ръст от началото на годината не се оправдаха, а Фед подготвя инвеститорите за обрат в политиката си по отношение на основните лихви. Настанаха бурни, а с това и колебливи времена – трудни за инвеститорите със слаби нерви. И все пак има и добра новина – поне засега не се очертава скоро да има срив, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

След пика за всички времена от 10 050 пункта през юни, Dax започна да пада значително. В сряда индексът падна под 9000 пункта. В глобално отношение ситуацията не изглежда много по-добре - на Wall Street курсовете паднаха във вторник с най-голяма степен от юли насам, в Азия и на други европейски пазари също доминират загубите.

Най-силният спад в германското индустриално производство от 2009 г. насам също бе шок за борсовите участници. В началото на седмицата и данните за германските поръчки вече помрачиха настроението, защото бяха значително по-ниски от очакванията. От няколко седмици идват различни разочароващи икономически данни от еврозоната.

Международният валутен фонд оценява вероятността Европа да влезе обратно в рецесия на най-малко 40 процента. Свръхзадлъжнелите страни и домакинства - последиците от най-тежката финансова криза от голямата депресия насам, продължават да представляват тежко препятствие пред растежа. 

Докато фондовите пазари продължаваха дълго време да се развиват непоколебимо в положителна насока, други финансови пазари от доста време изпращаха предупредителни сигнали. Спадът в цените на желязната руда с около 40 на сто от началото на годината трябваше да алармира инвеститорите също както и разпродажбата на редица рискови корпоративни облигации. Икономически чувствителните акции на BASF вече се обезцениха с повече от 20%, а държавните облигации на Германия са с възвращаемост под 1 на сто.

J. P. Morgan предупреждава за покачване на волатилността на финансовите пазари, които независимо от неотдавнашния ръст все още са в близост до исторически ниски нива. Натискът върху фондовите борси вероятно ще се увеличи още повече. За DAX обаче много скоро може да се стигне до корекции. Технически анализатори вече предвиждат потенциал за слизане под 8000 пункта. Ако се стигне дотам, DAX би загубил около 20 на сто - на жаргона на фондовия пазар това се нарича "мечи пазар".

Фондовите борси са застрашени и от необичайна страна. През октомври Федералният резерв ще приключи своята програма за покупка на активи (QE). Това ще доведе до пресъхване на най-важния източник на ликвидност, който бе и основната причина за подема на фондовия пазар от последните няколко години. С това ролята на Фед ще достигне своя връх и в бъдеще ще започне да се свива. Този връх бележи повратна точка и за борсите, особено като се има предвид, че увеличаването на лихвените проценти в САЩ е само въпрос на време. А повишаването на лихвените проценти обикновено е лоша новина за акциите.

Наистина все повече анализатори смятат, че ЕЦБ ще започне своя собствена програма за количествени улеснения през следващата година поради слабия растеж в Европа. Deutsche Bank обаче се съмнява, че тази програма за покупка на ценни книжа може да направи много, за да избави Европа от мизерния растеж. Тази оценка не е изненадваща. Както пише Банката за международни разплащания в последния си годишен доклад, еврозоната страда от така наречената балансова рецесия - рецесия на финансовите баланси.

Това е една доста специална форма на рецесия. Както и в Япония след спукването на финансовия балон в началото на 90-те години, хлабавата парична политика няма да е достатъчна, за да стимулира икономиката. Домакинствата и фирмите са твърде заети с това да оправят финансовото си положение и да намаляват задълженията си. Това обаче изсмуква пари от икономиката, а търсенето на кредити остава слабо. Може да помогнат само фискални програми - но за това държавите нямат достатъчно пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още