IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четирите предизвикателства на Евклидис Цакалотос

От изпълнението на мерките всъщност зависи и стабилността на второто правителство на Алексис Ципрас

17:41 | 23.09.15 г. 2
<p>
	Новият гръцки кабинет положи клетва пред президента на страната. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Новият гръцки кабинет положи клетва пред президента на страната. Снимка: Ройтерс

Четири важни предизвикателства очерта новоизбраното ръководство на финансовото министерство на Гърция след полагането на клетвата пред президента на републиката Прокопис Павлопулос, пишат гръцките медии.

Една от първите задачи на Евклидис Цакалотос и неговия заместник Георгос Хулиараки ще е да изпълнят изискванията на кредиторите в третата спасителна програма за южната ни съседка. Първият преглед на изпълнението на задачите ще бъде през октомври, а Брюксел вече ясно показа, че изборите и бежанската вълна не са причина Гърция отново да не изпълни задълженията си.

„Етнос” отбелязва, че в първите си коментари след клетвата пред президента, Георгос Хулиараки, който беше финансов министър в служебното правителство, е обяснил, че 61% от исканите от кредиторите мерки вече са изпълнени. Прегледът на Тройката обаче ще покаже доколко задоволително е направено това.

Не по-малко важно за стабилността на икономиката, а и на гръцката държава като цяло е рекапитализацията на банковия сектор. Това, заедно с премахването на капиталовия контрол на банките, беше посочено като задача с приоритетна важност от Цакалотос, цитиран от англоезичната версия на „Катимерини”.

До последно вчера беше под въпрос дали Цакалотос ще се върне на поста си финансов министър. Той беше един от членовете на първия кабинет на Ципрас, който изготви споразумението с кредиторите. В същото време е част от опозицията в СИРИЗА, която подкрепя програмата, но е срещу някои от мерките в нея.

Сега той ще участва в новите преговори, които ще целят облекчаването на условията по дълговете на Гърция. Това ще е третото предизвикателство за финансовото министерство на страната. Очакванията са, че разговорите ще започнат веднага след прегледа на изпълнението на ангажиментите на Атина досега.

Едно от предизборните обещания на Ципрас беше именно нови преговори с кредиторите с цел орязване на задълженията, на което обаче силно се противопоставят държави като Германия. Алексис Ципрас ще се опита да убеди своите европейски партньори, че гръцката икономика няма да успее да се възстанови, ако не бъдат отпуснати малко условията по кредитите.

Дали силата на новия премиер на южната ни съседка да убеждава ще успее този път, ще стане ясно само след няколко месеца.

Преди това финансовото министерство ще трябва да подготви новата данъчна система на страната и да премахне облекченията за редица социални групи, което е сочено като четвъртото предизвикателство за кабинета

От резултатите от преговорите с кредиторите, както и от усилията за ограничаване на корупцията и борбата с олигархията, вероятно ще зависи дали гърците ще простят отново на своя премиер тежките мерки в третата спасителна програма, още повече че се задават и нови радикални ограничения на разходите в публичния сектор, свиване на администрацията и болезнени реформи в здравеопазването и образованието.

Засега СИРИЗА обещават паралелни програми, които да облекчат негативните ефекти за най-уязвимите гърци, което е крайно недостатъчно за комфортното четиригодишно управление.

Още за дълговете на Гърция можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още