IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената на път към първа седмична печалба от август насам

Японските пари печелят позиции на фона на сериозните разпродажби на стоковите и фондовите пазари

12:25 | 10.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Йената на път към първа седмична печалба от август насам

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Йена успява да задържи печалбите, които натрупа през изминалите няколко дни, насочвайки се към първата си седмична печалба спрямо долара от август насам. Японските пари печелят позиции на фона на сериозните разпродажби на стоковите и фондовите пазари, предизвикани от опасенията, че глобалният икономически растеж се забавя.

През тази седмица йената е спечелила позиции спрямо 14 от 16-те основни валути, срещу които се разменя. Това се случва, след като председателят на ЕЦБ Марио Драги заяви, че има индикации, че икономиката в региона губи скорост с много заплашителни темпове. Изявлението на Драги във Вашингтон имаше за цел да обясни новите стимулиращи мерки, които се подготвят от Европейската централна банка в борбата ѝ срещу инфлацията.

Икономиката на еврозоната през второто тримесечие се сви, а банката предвижда съвсем лек растеж за региона на годишна база. Основните опасения, които реално задействаха новия кръг от стимули, са свързани с предпоставките, че Европа може да изпадне в дългосрочна дефлационна спирала.

Другият фактор, който силно разколеба инвеститорите през вчерашния ден, беше свързан с изказванията на официални лица от Фед, които заявиха, че забавянето в глобалната икономика създава сериозни рискове и за икономическия растеж на САЩ.

Подобни настроения в последно време, създадоха противоположни на спекулации, че централните банкери отвъд Океана всъщност ще се забавят с увеличението на лихвените проценти, за да помогнат на икономиката да не губи набраната вече скорост.

Рисковете, който през последната седмица бяха изведени на преден план от пазара, предизвикаха разпродажби на всички пазари. Инвеститорите обърнаха погледа си към активи-убежища, каквито са японските пари. Йената се представя силно в периоди на несигурност, тъй като инвеститорите от Азия я използват, за да се предпазват от геополитически и икономически рискове.

Едно евро се разменя днес срещу 1,2770 долара. GBP/USD се намира около 1,6200, близо до най-високите нива за днес. В същото време долар се разменя за 107,75 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Възходът за еврото започна да избледнява, след като през вчерашния ден цената се изкачи над съпротивата при 1,2750, но в крайна сметка завърши под тази стойност, връщайки предимството в полза на долара. За момента обръщащата техническата фигура “Piercing line” остава валидна.

В случай, че цената се понижи 1,2500, където е и текущото дъно, това ще потвърди напълно валидността на низходящия тренд и погледите отново ще се насочат към психологическата граница при 1,2000. Еврото има шанс да задържи позициите си и да продължи своя възход в случай, че цената се остане над текущото ниво на подкрепа, което е при 1,2650.

GBP/USD

Опитът на британската лира за корекция се оказа неуспешен. В четвъртък паундът тества силната съпротива при 1,6200, но в крайна сметка завърши деня със сериозни загуби. Днес цената се е насочила към психологическата подкрепа при 1,6000, а в случай, че това ниво бъде пробито, двойката ще направи опит за достигане до ново дъно около 1,5905.

USD/JPY

Доларът успя да върне малка част от загубеното през тази седмица спрямо йената, като цената отново се намира над психологическото ниво при 108,00, което отново се превръща в ключова подкрепа за двойката.

В случай, че зелените пари завършат седмицата над тази стойност, можем да очакваме нов опит за тест на върховете при 110,00.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още