IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската йена спря поскъпването си

Британският паунд се потопи спрямо йената до 145.384, което представлява най-ниското ниво за валутната двойка от април 2013 г.

11:54 | 17.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Японската йена се задържа близо до достигнатите вчера най-високи нива спрямо долара от август 2014 година. Активът-убежище поскъпна до 103.545, след като Японската централна банка (ЯЦБ) се въздържа от налагане на нова порция стимули за икономиката на страната. Освен това несигурността преди референдума за еврочленството на Великобритания, който ще се проведе следващия четвъртък, подкрепи позициите на японската валута. С началото на азиатската сесия валутната двойка не успя да се покачи до нивото при 105 йени за долар, но се задържа над 22-месечните рекордно ниски нива. Еврото също се оказва под натиск, след като при евентуално напускане на Великобритания основните принципи на Общността биват застрашени, като дори Старият континент е под заплахата от рецесия. Вчера обаче се наблюдаваше натежаване на лагера, който подкрепя оставането на Лондон в ЕС.

Британският паунд от своя страна се потопи спрямо йената до 145.384, което представлява най-ниското ниво за валутната двойка от април 2013 г. Стерлингът записа понижения до 1.40118 спрямо щатския долар, което го доближи до границата при 1.4000, пробив, на която би могло да даде зелена светлина за по-нататъшно падение на двойката. След като ЯЦБ и Федералният резерв на САЩ (Фед) оставиха паричната политика непроменена, Английската централна банка също не пристъпи към промяна на лихвените нива на Острова, където стойностите останаха 0.50%. Въпреки това обаче паундът си възвърна част от загубената територия, след като доклади на европейски хедж фондове, сочещи скептичност относно намаляването на членките на Общността, дадоха импулс за паунда. Трагедията на британски политик, поддържащ членството на страната в ЕС, която бе убита вчера, доведе до натежаване на везната за задържане целостта на Общността.

Тези събития доведоха до промяна на настроенията и отдръпване на йената от върховите позиции, като фондовите пазари, стоките и златото реализираха повишения. Незадоволителни данни за щатския долар през изминалия ден обаче, доведоха до възвръщане на позициите на еврото спрямо зелените пари непосредствено под 1.1300, след като единната валута поевтиня до 1.11305. Индексът на потребителските цени в икономика номер едно се оказа под очакванията на инвеститорите, което доведе до загуби за щатската валута. Инфлацията за месец май спрямо година по-рано бе на ниво от 1% спрямо прогнозни стойности от 1.1%. Освен това молбите за помощи за безработни са надвишили очакванията от 270 000, което също натежа върху позициите на долара.

Предпазливостта на инвеститорите доведе до ръст на цената на златото вчера до 1 315.48 долара за тройунция, която впоследствие се задържа около нивата при 1 282 долара за тройунция. Поскъпването на благородния метал до нивата от август 2014 бе провокирано както от предстоящия вот във Великобритания, така и от изминалите срещи на централните банкери във водещи световни икономики. Въпреки опасенията около вота на британците, петролът успя да запише повишение за първи път тази седмица. Брентът остана на зелено по време на азиатската сесия, след като поевтиня с над 5.5% от началото на седмицата. Фондовите пазари в Азия и САЩ също записаха ръстове, прекратявайки 5 поредни понижения за щатските индекси.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD/JPY

Неутралното действие на ЯЦБ подпомогна още веднъж йената, която измести щатския долар до най-ниските стойности от 2014 г. насам. Поскъпването на йената е по-скоро моментно настроение и вероятно до месец ще видим спад в цената ѝ. Подкрепата около 104.520 се запазва като валидна зона, от която може да започне ново средносрочно поскъпване на двойката, но за покупки трябва да се чака още.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:12 | 15.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още