IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фокусът на пазарите е насочен към изявленията на централните банкери

Заплахите на Тръмп за спирането на работа на държавните институции оказаха фундаментална подкрепа за златото

15:05 | 25.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

След поредното задвижено от политика понижение срещу йената и еврото, доларът се покачи в четвъртък главно в очакване на насоки от централните банкери, който ще държат речи по време на симпозиумa в Джаксън Хол. Макар и стратезите да не очакват нова информация от Йелън или от Драги, пазарите вярват, че темата за липсата на силен инфлационен натиск в САЩ ще бъде засегната. Зелените пари са се понижили с 14% спрямо еврото от началото на годината заради липсата на напредък на администрацията във Вашингтон по дългоочакваните данъчни реформи. Липсата на успешно прокарани мерки за растеж кара много пазарни участници да се съмняват в следващо лихвено увеличение, което формира и мечите нагласи пред щатската валута. Пазарът на труда остава до нива на пълна заетост, което беше потвърдено от данните за получаващите помощи за безработица в четвъртък, но това само по себе си не успява да преобърне очакванията пред валутата. Срещу кошницата от валути доларът отбеляза ръст от 0.16% в четвъртък и достигна 93.3 пункта. По време на късната търговия през деня беше достигнат обменен курс с йената от 109.54 йени за долар, след като двойката записа покачване с 0.48%.

Заплахите на Тръмп за спирането на работа на държавните институции оказаха фундаментална подкрепа за златото, но в крайна сметка цената беше притисната от покачващия се долар в четвъртък, както и от очакванията за обсъждане на паричната политика. Тъй като не носи лихва, златото е чувствително към лихвени увеличения, а очакванията на някои трейдъри за насоки в това отношение изпратиха спот цената на ценния метал до 1 286.5 долара за унция. Определено най-активно се търгуват фючърсите с доставка през декември, когато се очаква евентуалното трето увеличение за годината, за което фючърсната търговия в момента дава около 40% шанс. Фючърсите с доставка през декември приключиха сесията с 2.70 долара по-ниско, до 1 292 за унция.

Тропическата буря „Харви“, която се насочва към брега на щата Тексас, ще се превърне в ураган според прогнозите. Рафинериите в щата вече започнаха да вземат мерки и временно да прекратяват операциите си, което доведе до спад в цената и на двата основни сорта петрол през четвъртък. Барел от сорта Brent се търгуваше с 59 цента по-ниско в края на сесиятадо 51.98 долара. Лекият суров петрол WTI завърши сесията в четвъртък с цели 2% по-ниско на цена от 47.43 долара за барел. „В същото време цената на щатския бензин се покачи с около 3%, а подобна дивергенция може да означава единствено масивни спекулации в търговията със спредове“, напомня Джон Килдуф, основател на хедж фонда Again Capital.

Акциите от сектора за търговия на дребно са едни от най-зле представящите се от началото на годината, но финансовите отчети за тримесечието не бяха толкова слаби, колкото се очакваше. Секторът поскъпна с 0.9% за деня. Компаниите от сектора са под допълнителен натиск от Amazon, тъй като компанията планира да влезе в повече пазари за продажби на дребно през следващите години, а акциите й са се покачили с 27% от началото на годината. В същото време широкият пазар се понижи леко за деня. Индустриалният измерител Dow Jones се понижи с 28.7 пункта и затвори на 21 783.4 пункта. Широкият S&P500 се понижи с 0.2%, а технологичният Nasdaq загуби 0.1% и приключи на 6 271.33 пункта.

Симпозиумът в Джаксън Хол ще бъде зорко следен, а всеки по-агресивен коментар от страна на Йелън относно лихвено увеличение през декември има потенциала да подпомогне долара. От друга страна, Драги е по-вероятно да се обяви срещу твърде рязкото поскъпване при еврото, макар и анализаторите да са съгласни, че ралито пред еврото не е приключило.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Стефанов

USD/JPY

При USDJPY корекцията стана по-дълбока от нормалното, почти достигайки върха на импулса. През азиатската сесия обаче, цената отново е тръгнала надолу и очакванията ни са за ново дъно.

EUR/GBP

Вчера писахме, че след пробива на съпротивата на върха на 0.9208 очакваме движение надолу, за да преценим ситуацията. Към този момент поевтиняването изглежда по-скоро корективно. Вижда се и 5-ца нагоре, което потвърждава бичия потенциал.

AUD/JPY

При тази валутна двойка „поглъщащата свещ“ свърши своята работа и отведе цената до 85.920, но движението не беше продължено и вчера видяхме връщане до нивата на съпротива, които формират трендпотвърждаващата фигура триъгълник. Таргетът на самата формация обаче не е достигнат, което предполага ново движение надолу. Разбира се, важно е да няма пробив на 86.850 преди това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:48 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още