IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът с минимално поскъпване преди стенограмата от срещата на Фед

Японската йена спечели позиции, след като МВФ намали прогнозата си за глобалния икономически растеж

13:00 | 08.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът с минимално поскъпване преди стенограмата от срещата на Фед

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар започна днешния ден с леки печалби спрямо по-голямата част от валутите, срещу които се разменя, преди публикуването на записките от заседанието на Федералния резерв на САЩ. Документът се очаква с интерес, тъй като може да хвърли повече светлина относно плановете на централните банкери за момента, в който ще започнат да увеличават лихвените равнища.

В същото време търсенето на йената като актив убежище се увеличи, след като Международният валутен фонд сви прогнозата си за глобалния икономически растеж.

Погледите на пазарните участници през днешния ден са насочени към протокола от срещата на Федералния резерв на САЩ, която се проведе на 16-17 септември. От документа ще стане ясно, дали централните банкери са обсъждали въпроса за момента, в който ще започнат с увеличението на лихвените равнища.

Моментът на повишението на лихвите е изключително важен за пазара, тъй като ще предизвика сериозно преструктуриране на портфейлите на инвеститорите и ще увеличи апетита към щатския долар. Последното увеличение на основния лихвен процент беше през 2006 г.

Следващата среща на Фед ще се състои на 28-29 октомври. На нея се очаква да бъде напълно прекратена програмата за обратно изкупуване на активи. В същото време вероятността централната банка да увеличи лихвите до 0,5% преди края на юли 2015 г. се оценява на 45%.

Анализаторите също така предупреждават, че лихвите в САЩ ще бъдат повишавани с много бързи темпове, щом процесът започне, и до края на следващата година е възможно те да са на равнище около 1,5%-2%.

Японската йена спечели позиции, след като вчера Международният валутен фонд намали прогнозата си за глобалния икономически растеж и накара много инвеститори отново да обърнат поглед, към по-сигурни активи. Световната икономика ще се разшири с 3,8% през следващата година, смятат от организацията.

Това е понижение с 0,2% спрямо прогнозата от юли. В еврозоната растежът за този период ще бъде 1,3%, спрямо предходно обявените 1.5%, докато в Япония прогнозата е ревизирана до покачване на икономиката с 0,8%, спрямо 1,1%. Единствената водеща икономика, която регистрира подобрение в очакванията на икономистите от МВФ, е тази на САЩ. Американската икономика ще се разшири с 3,1%, спрямо прогнозираните през юли 3%.

Пазарът прие с негативизъм доклада на МВФ и през вчерашния ден станахме свидетели на солидни разпродажби на фондовите пазари. От създалата се ситуация спечелиха активите убежища като японска йена, швейцарският франк и златото.

Едно евро се разменя днес срещу 1,2645 долара. GBP/USD се намира около 1,6060, след като по-рано достигна дъно при 1,6040. В същото време долар се разменя за 108,15 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото формира междинно дъно спрямо долара, създавайки добре изразената техническа фигура “Piercing line”, която по традиция се наблюдава в края на низходящи движения. Най-близкото ниво на съпротива, което за момента ограничава възхода на еврото, се намира около 1,2700, а при пробив над него, можем да очакваме изкачване до 1.2780 и след това до важната съпротива при 1,2900.

От друга страна, движение под 1,2500 ще потвърди валидността на дългосрочния низходящ тренд и ще отвори пътя на двойката към тест на дъното при 1,2250, а след това на това при ключовата подкрепа при 1,2000.

GBP/USD

Британската лира успява да задържи печалбите си от петък, стабилизирайки се над важната подкрепа при 1,6000. Формиращата се корекция в полза на лирата вероятно ще изведе цената до тест на низходящата тренд-линия около 1,6170, а след това и при важната съпротива при 1,6250.

В случай, че предимството се завърне на страната на долара и цената се задържи трайно под психологическите 1,6000, вероятно ще станем свидетели на тест на дъното от 11 ноември при 1,5845.

USD/JPY

Йената продължава с отличното си представяне спрямо долара през тази седмица. Цената върви уверено към тест на подкрепата при 108,00, а понижение под тази стойност ще тества сериозно валидността на текущия тренд.

От друга страна, предпоставките за консолидация на двойката в диапазона 108,00-110,00, се увеличават, след като цената се задържа около тези стойности през последните две седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още