IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът продължава да поскъпва спрямо йената

Основната причината е разширяващата се дивергенция между паричните политики на САЩ и Япония

12:55 | 03.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът продължава да поскъпва спрямо йената

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Новата седмица започна с поредно поскъпване на долара спрямо йената, продължавайки масовите разпродажби, задействани след обявяването на допълнителни стимули от страна на Японската централна банка. Зелените пари бележат силно представяне и спрямо еврото, където записаха ново двугодишно дъно.

Резките движения на пазара през последните дни са предизвикани главно от действията на големите централни банки, които показват все по-ясно, че политиките им започват да се раздалечават. Докато Федералният резерв на САЩ постепенно преминава към рестриктивна политика и намаление на икономическите стимули, централните банкери от Европа и Япония все повече разтварят кесията си.

В понеделник разпродажбите за японската йена продължиха с пълна сила и валутата достигна до ново 7-годишно дъно спрямо долара. В петък зелените пари поскъпнаха с цели 3% спрямо йената, след като Японската централна банка излезе с изненадващото решение да увеличи стимулите си до 80 трлн. йени на годишна база. В същото време централните банкери решиха да утроят темповете на изкупуване на високо рискови активи.

Натискът върху йената беше подсилен, след като стана ясно, че дългоочакваният закон за промени в пенсионния фонд на Япония е внесен за разглеждане в правителството. Ако проектът бъде одобрен, 25% от активите на фонда ще бъдат пренасочени към местни и чуждестранни акции. Подобно преразпределение на милиарди долари се очаква да даде силен тласък на фондовия пазар.

Големият въпрос, които си задават анализаторите в момента е, кога ще спре възходящото движение долара спрямо йената. Според голяма част от трейдърите, отговорът на този въпрос е в ръцете на Федералния резерв.

Дивергенцията между паричните политики на Япония и САЩ се разширява все повече и вероятни действия на една от двете банки могат да предизвикат нови сериозни движения при двойката.

Въпреки, че фокусът на пазара е изцяло насочен към Япония, еврото продължава да губи позиции спрямо долара, след като по време на азиатската сесия достигна до най-ниското си ниво от август 2012 г. насам. Прогнозите са, че еврото ще се задържи около текущите си нива в очакване на срещата на ЕЦБ в четвъртък. Вниманието към срещата е по-голямо от обикновено, след като при срещите на централните банкери на Япония и САЩ станахме свидетели на сериозни движения на пазарите.

Едно евро се разменя срещу 1,2550 долара, в близост до нивата, на които започна сесията. GBP/USD се намира около 1,6000, след като по-рано достигна дъно при 1,5922. В същото време един долар се разменя около 113,00 йени, най-високото ниво от повече от 7 години насам.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото достигна ново дъно спрямо долара при 1,2439. В момента двойката се търгува в подножието на психологическото ниво при 1,2500. В случай, че доларът успее да задържи натрупаните вече печалби и цената остане под 1,2500, можем да очакваме още по-сериозно затвърждаване на низходящия тренд и тестване на важното дъно при 1,2000.

По пътя натам, зелените пари ще трябва да преминат през няколко важни точки на подкрепа, най-близката, от които е около 1,2380.

GBP/USD

Тази сутрин цената се понижи до триседмично дъно при 1,5922, отблъсквайки се от подкрепата около тези стойности.

Цената се намира около психологическата граница при 1,6000, а британската лира вероятно ще успее да се изкачи над тези стойности. Най-близката съпротива за паунда се намира около 1,6040, а след това и при 1,6100.

USD/JPY

Японската йена продължава да се срива спрямо долара. Зелените пари чертаят нови върхове, след като преминаха без проблем през съпротивата при 113,00.

Пътят на долара нагоре е напълно отворен като следващата съпротива за двойката се намира при върха от декември 2007 г. при 114,60. Сериозното еднопосочно движение създава предпоставки за корекции в полза на йената, но вероятността от обръщане на възходящия тренд е малка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още