IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският паунд реагира на данните за заетостта в САЩ

Повечето анализатори смятат, че новите данни за заетостта няма да са достатъчни, за да повлияят на политиката на Фед

11:45 | 11.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

В петък данните за промяната в неселскостопанската заетост, изненадаха пазарните участници положително, като добавиха 287 000 работни места през месец юни. Това бе далеч над прогнозираните 175 000 работни места. Американските индекси бяха силно повлияни от данните за заетостта, като фючърсите върху S&P 500 записахас исторически връх рано тази сутрин на ниво от 2 137.00 пункта. Индексите зад Океана не само заличиха загубите нанесени им от Brexit, но и натрупаха печалби в края на миналата и началото на тази седмица при отварянето на пазарите.

Слабата заетост от предишните резултати се оказа, една от причините, поради която Федералния резерв на САЩ (Фед) се въздържа от повишение на лихвените проценти. Данните за равнището на безработица от друга страна разочароваха пазара, като очакванията бяха за повишение от 0.1 процентен пункт до 4.8%, но реалните данни показаха ръст от 0.2 пункта до 4.9%.

Данните от САЩ раздвижиха сериозно валутните пазари в петък, като валутната двойка EURUSD се търгуваше на ниво от 1.1053. Повечето анализатори смятат, че новите данни за заетостта няма да са достатъчни, за да повлияят на политиката на Фед. Британският паунд също бе повлиян от данните зад Океана и записа повишение спрямо щатския долар до 1.2950. Според пазарните специалисти лирата ще поевтинее още, щом станат ясни ефектите от несигурността върху инвестициите и растежа във Великобритания.

В петък станаха ясни не само резултатите от заетостта в САЩ, но и резултатите от изборите в Австралия, който показаха победа за партията на сегашния министър-председател Малкълм Търнбул, като партията е спечелила 76 места, което им дава мнозинство в парламента. В резултат на данните австралийският долар записа повишение спрямо щатския с 0.95%.

През уикенда се проведоха и избори в Япония, където коалицията водена от сегашния министър-председател Шиндзо Абе извоюва победа в долната камара на парламента. Очакванията са либералнодемократичната партия да запази мнозинството си от 2/3, като това повлия на японската йена по време на търговската сесия в Азия тази сутрин, като същата поевтиня и се търгува на ниво от 101.95 йени за долар. Абе свика предсрочни избори в Япония поради нуждата от подкрепа на водената от него икономическа политика.

При публикуването на данните за заетостта в САЩ в петък ценните метали като златото и среброто записаха спадове, но след това поскъпнаха рязко като в края на деня, записвайки ръстове съответно с 0.87% и 3.75%. Златото е подкрепено и от все по-малко вероятния сценарий Фед да повиши лихвения процент през настоящата година. От своя страна петролът също приключи деня с понижение и се търгуваше на ниво от 45.18 долара за барел.

Европейските борси не бяха повлияни толкова значително от данните за промяната в неселскостопанската заетост на САЩ, отколкото тези зад Океана, но въпреки това записаха повишения. Германският DAX30 се повиши с 2.25% до 9 625.00 пункта, а френския CAC40 се търгуваше на ниво от 4 184.80 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GOLD

Ралито на златото от последните дни го изведе в състояние на свръх продажба, според техническия индикатор RSI. В същото време скъпоценният метал отбеляза двоен връх при 1 375 долара за тройунция. Тези 2 фактора сигнализират, че силата на биковете за момента е изчерпана и вероятно ще видим корекция. Най-близката подкрепа за златото се намира при 1 336 долара, а при понижение под това ниво, благородният метал вероятно ще продължи тества нивата около 1 305 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още